Efren i Mauro Fernández han arribat fa tot just quatre mesos i ja s´han convertit en els reis del Club Beisbol Manresa. Han vingut de Veneçuela per buscar un futur millor per als seus fills i brindar-los l´oportunitat de realitzar el seu somni frustrat, jugar com a peloteros en alguna gran lliga. I van pel bon camí. Tots dos són jugadors, i alhora entrenadors, del primer equip dels Drac´s. Efren també entrena la categoria sub10 i Mauro s´encarrega de l´escola i la promoció de l´esport del club. Els fills d´Efren, de 5 i 11 anys, juguen en les categories inferiors, així com el de Mauro, que s´entrena a l´escola del club amb el seu pare, amb només 3 anys d´edat.

Els dos germans han viscut i han gaudit el beisbol tota la seva vida. «Juguem des dels 8 anys», assegura Mauro, que ja en té 26, quatre menys que Efren. «Vam pertà-nyer als Criollitos de Veneçuela, l'associació de beisbol menor més important d´allà i que actua per tot el país i acull representacions de diversos equips i ciutats. Nosaltres vam ser jugadors importants de l´equip més rellevant del nostre estat, Los Bravos d´Apure», explica el menor dels germans. Efren explica el motiu de venir a Catalunya: «veníem per hobby, però sobretot pels fills, per brindar-los l´oportunitat de realitzar el somni que no vam poder assolir nosaltres com a peloteros, jugar a les grans lligues d'Estats Units».

Aterren a Manresa

Un cop arribats a Barcelona, els germans van buscar «arrelar-se» a algun club i van buscar per Internet on eren les escoles de beisbol més properes. «Vam trobar l´Hèrcules de l´Hospitalet i els Drac´s de Manresa. L´Hospitalet era més a prop però vam decidir venir a Manresa presencialment. Ens vam trobar amb el president Carles Fernández i ens va obrir les portes com a jugadors, i al cap d´una setmana, com a entrenadors», assegura Efren, que reconeix que «no era el nostre objectiu. Vam arribar aquí per portar els nostres fills a fer el que feien a Veneçuela, jugar a beisbol, no per nosaltres. Tot va fluir».

Aquesta passió pel beisbol s´explica pels seus orígens. Mauro assegura que «forma part de la cultura del nostre país, com és, per exemple, el futbol aquí. El pots jugar com a amateur o professional. Fins i tot a l´escola, on hi ha equips interns i activitats extraescolars. És l'esport principal a Veneçuela».

Falta de promoció

Preguntats per la falta de passió del beisbol a les nostres terres, Efren creu que és qüestió de «falta de publicitat i visibilitat». «A Catalunya hi ha molts clubs i cadascun té 3 o 4 categories diferents. Si el beisbol no té més adeptes és per la falta de visibilitat i publicitat, no crec que sigui perquè no agradi l´esport», assegura Efren. Justament el seu germà Mauro s´encarrega, des de la Federació Catalana de Beisbol, de fomentar l´esport des de ben petits: «porto la promoció de la federació catalana a les escoles de Manresa i comarca del Bages. Els nens vénen al camp en horari escolar i els explico els materials i la teoria del beisbol, i després ho posem en pràctica».

Mauro explica que aquesta promoció es farà durant tot el curs, que s´està planificant dur-la als instituts i que seran al Saló de la Infància del Campi Qui Jugui fent activitats al camp. «I si televisessin els partits de les grans lligues d´aquí, segur que l´esport esdevindria més popular», assegura amb un to sarcàstic el veneçolà.

Nous equips

L´objectiu d´aquesta promoció és absorbir adeptes de l´esport que s´integrin en els equips catalans i, sobretot, als Drac´s de Manresa, que estan en plena captació de participants, ja que el seu objectiu és potenciar i consolidar les categories inferiors i crear un equip femení. Justament aquest dissabte el Beisbol Club Manresa jugarà la Copa Catalunya sub-11 a les 12.30 hores del migdia contra el Viladecans i celebrarà una sessió de portes obertes per a qui estigui interessat en l´esport i el club a partir de les 4 de la tarda.

Però l´objectiu principal dels Drac´s és construir un bon equip sènior. «De moment som 15 jugadors i estem preparant-lo per a la lliga catalana, que comença el març», explica Efren. «Hi ha moltes expectatives en aquest projecte i la presidència té molts plans respecte a l'equip sènior. Crec que és el que dóna més publicitat.

Si podem fer un equip que tingui principis i fonaments en el beisbol, els nens voldran seguir el seu referent», opina Mauro. Diu-menge hi havia un partit amb el Viladecans, però es va suspendre perquè el rival tenia un compromís de la Copa Catalunya. «Tenim ganes de jugar amb equips més grans, com el Viladecans. Ells tenen ganes de venir i nosaltres que vinguin», diu Mauro. De moment, l´equip sènior ha disputat cinc partits i els ha guanyat tots. «Estem invictes!», bromegen els dos germans Fernández.