El Museu Reina Sofia de Madrid és el marc escollit per al lliurament de les medalles de la Reial Ordre del Mèrit Esportiu que són concedides pel Consejo Superior de Deportes (CSD) i que s'atorguen dins de les categories d'or, plata i bronze. Serà dimarts a les 12 del migdia en un acte que serà presidit pel ministre Iñigo Méndez de Vigo. Dins de la relació dels guardonats es troba el ciclista de BTT de Puigcerdà Josep Antoni Hermida, a qui es lliura la distinció en la categoria d'or, la jove nedadora paralímpica Núria Marquès i el manresà Albert Estiarte, metge de les seleccions estatals de waterpolo.

Josep Antoni Hermida deixa aquest 2016 la competició de BTT en la modalitat de raid, en la qual ha estat campió del món, europeu i plata olímpica als Jocs d'Atenes. Entre els esportistes que, com ell, reben medalla d'or de la Reial Ordre del Mèrit Esportiu hi ha Marc Márquez i la piragüista Maialen Chourraut, campiona olímpica a Rio de Janeiro i que s'entrena al Parc Olímpic de la Seu d'Urgell, una instal·lació que és premiada amb una placa de bronze.

D'altra banda, Núria Marquès, nedadora de Castellví de Rosanes i campiona als Jocs Paralímpics de Rio, rebrà la medalla en categoria de plata. De bronze és la medalla per a Albert Estiarte, present als Jocs Olímpics des del 92 i metge de les seleccions de waterpolo, tant la masculina com femenina, a més de membre d'una família de grans esportistes, amb els seus germans Rosa i Manel olímpics.