El Centre Excursionista 2x2 de Santpedor ha arrodonit aquest diumenge al matí la 32a edició de la travessa de Berga fins a Santpedor, amb presència final de més d´un miler de participants, mostra de l´interès que desperta la marxa que no té cap voluntat de ser competitiva. Jaume Torreguitart, president del 2x2, recordava que, «de fet, va començar sent una caminada que es va anar fent cada cop més gran, i s´hi van afegir les bicicletes». Ara els bikers són els que tenen, en xifres absolutes, una presència més nombrosa.

La temperatura fresca i un dia assolellat hi van contribuir, tot i l´amenaça de pluja de primera hora. «A tres quarts de sis del matí queia plugim a Puig-reig, però de seguida ha escampat», relatava Torreguitart. Quan els corredors i caminants es van posar en marxa, a partir de les 7 del matí des de la zona esportiva de Berga, ja no plovia, i quan més tard s´hi van afegir els ciclistes, tampoc.

La participació ha baixat dels 1.400 de les últimes edicions, però, per al president del 2x2, «aquesta xifra entre els mil i mil dos-cents és amb què ens sentim còmodes, la que ens permet tenir-ne un bon control». Ahir no es van lamentar accidents greus, a banda d´un parell de caigudes, una de les quals amb fractura de clavícula. En total hi ha hagut 1.163 participants a la Berga Santpedor, 892 són de BTT i 271 l'han feta a peu.

El retorn a l´arribada a la plaça Gran de Santpedor va ser elogiat pels participants. El recorregut de ciclistes i caminants tenia punts en comú i trams diferenciats. Des de Berga, en BTT s´anava a la Valldan i Avià en direcció a Casserres, on es confluïa per fer el clàssic esmorzar amb botifarrada abans de fer de nou camins separats. Els de la marxa a peu passaven per l´Alzina dels Colls i després seguien per la riera de Merola i els bikers anaven cap a Viver i Sant Cugat del Racó. Els dos traçats confluïen de manera definitiva a les Vilaredes, entre els termes de Navàs, Balsareny i Castellnou de Bages.

Guia interactiva a l´arribada

El recorregut en bicicleta és d´uns 59 quilòmetres, i els primers que van arribar a la plaça Gran ho van fer per sota de les dues hores i mitja. Per als corredors i caminants el trajecte és de 53 i els més ràpids els van fer en menys de quatre hores. La filosofia de la Berga- Santpedor no es competitiva i demà Regió7 publicarà els noms dels que van arribar per ordre alfabètic, no per temps.

A la plaça Gran, els participants van rebre una guia interctiva de tot el recorregut, que és iniciativa de Marc Costa amb l´aportació de col·laboradors. També cal destacar que els gràfics dels controls de tota la marxa van ser dibuixos elaborats pels nens i nenes de les escoles de Santpedor, que s´hi van abocar amb moltes ganes.