El clàssic número 233

El gran duel del futbol espanyol fa 114 anys. En els 222 partits oficials disputats entre Barcelona i Reial Madrid, el conjunt madridista domina per poc l'historial amb 93 triomfs per 91 dels blaugranes. En 48 ocasions el Clàssic va acabar en empat. 379 gols van ser marcats pels barcelonistes i 391 pels blancs.

1902, data del primer clàssic; 1929, el primer en Lliga

En un torneig organitzat a l'Hipòdrom de Madrid per celebrar la coronació com a rei d'Alfons XIII, el 13 de maig del 1902, es va disputar el primer duel entre Reial Madrid i Barcelona. El resultat va ser 3-1 a favor de l'aleshores anomenat Foot Ball Club Barcelona davant el Madrid Foot Ball Club. El primer en Lliga va arribar un 17 de febrer de 1929, amb victòria madridista a la Ciutat Comtal per 1-2.

El Barça ha perdut 20 de 86 Clàssics al Camp Nou en Lliga

Serà el Clàssic de la lliga 173 amb un balanç total dominat pel Reial Madrid que n'ha vençut 72 per 68 el Barcelona i 32 empats. 280 gols els ha signat el conjunt madridista i 273 el barcelonista que millora els seus guarismes en els duels que acull el Camp Nou on s'ha imposat en 49 de 86 i ha sortit derrotat en 20 (un 23% dels Clàssics que ha jugat de local).

Intercanvi de papers

Barcelona i Reial Madrid han intercanviat els papers de just fa un any després de disputar-se tretze jornades del campionat de Lliga. L'equip de Luis Enrique era el líder de la classificació amb el mateix número de punts d'avantatge sobre el seu gran rival, sis, que aleshores estava dirigit per Rafa Benítez. El Reial Madrid aleshores era tercer a la classificació amb 27 punts, sis menys que en la present campanya i el mateix nombre amb el qual arriba el Barça al Clàssic.

El Reial Madrid, 25 partits sense una derrota lliguera

El Reial Madrid del francès Zinedine Zidane només ha patit una derrota en els seus 33 partits de Lliga al capdavant de l'equip, contra l'Atlètic al Santiago Bernabéu (0-1). Des d'aleshores enllaça 25 xocs sense perdre en el torneig, disset d'ells com a visitant. Des de la seva arribada ha sumat 10 punts més que Luis Enrique, amb un total de 86 de 99 possibles amb 99 gols a favor i 27 en contra. Ha guanyat en les sis últimes jornades.

Leo Messi, el màxim golejador en la història dels Clàssics

Leo Messi li ha marcat 21 gols al Reial Madrid en els Clàssics disputats en totes les competicions, superant la marca de César al Barcelona, que en va signar 18. En el bàndol madridista Cristiano Ronaldo està prop d'atrapar Alfredo Di Stéfano, que li va endossar 18 gols al Barça. El portuguès en suma 16 i ja ha superat Raúl González que en va signar 15.

2-1, El resultat més repetit al Camp Nou en Lliga

En els Clàssics de la lliga del Camp Nou s'ha repetit en 10 dels 86 disputats el 2-1 com marcador final. El segueixen de prop l'1-0 i l'1-2 que s'ha donat en nou ocasions.

Cruyff, el tècnic amb més victòries en Clàssics

Johan Cruyff amb sis triomfs als Clàssics és el tècnic que més cops l'ha guanyat. Mai va perdre contra el Reial Madrid, cedint només dos empats en els seus vuit enfrontaments en què només va encaixar quatre gols. El segueix Miguel Muñoz, tècnic madridista amb més alegries davant el gran rival, al qual va derrotar en cinc ocasions. Luis Enrique s'ha enfrontat sis vegades davant un dels equips on va jugar com a futbolista i no coneix l'empat. Ha guanyat en tres ocasions i n'ha perdut el mateix nombre de vegades. Zidane va sortir victoriós en el seu únic cara a cara amb el Barça, conquistant el Camp Nou.

Primer Clàssic per a Clos Gómez

Carlos Clos Gómez, del comitè aragonès, dirigirà el seu primer Clàssic. Ha xiulat en 20 partits al Barcelona sense cap derrota per al conjunt català -17 triomfs i tres empats-, d'aquests, 8 han sigut al Camp Nou amb set victòries locals. Al Reial Madrid l'ha arbitrat en 27 ocasions amb quatre derrotes madridistes. Va ser el col·legiat que va dirigir l'única derrota de Zinedine Zidane en Lliga.

Ramos i Busquets, els més amonestats

Els dos jugadors més castigats amb targetes en la història dels Clàssics són Sergio Ramos i Sergio Busquets. El capità madridista ha rebut nou cartolines grogues i ha estat expulsat dues vegades, el mateix nombre que el brasiler Roberto Carlos, els dos més expulsats de la història d'aquest enfrontament. Busquets de la seva banda és el culer amb més amonestacions, cinc grogues i una vermella.