L'Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada va homenatjar públicament la figura de l'atleta paralímpic Ignasi Ávila, medalla de plata als Jocs Paralímpics de Rio de Janeiro 2016 fent parella amb el vilanoví Joan Font en la prova ciclista de ruta masculina B en tàndem. El consistori, amb la voluntat de valorar el mèrit i la trajectòria d'aquest esportista crescut a Sant Joan de Vilatorrada i que és exemple de sacrifici i dels valors associats al món de l'esport, va organitzar un acte de reconeixement públic a la sala de plens. Ávila i Font van ser rebuts a l'Ajuntament per l'alcalde Gil Ariso i el regidor d'Esports, Eduard Mata, qui van entregar als dos esportistes plaques commemoratives.

Ignasi Ávila, nascut a Manresa però criat a Sant Joan de Vilatorrada -on viu la seva família-, va

aconseguir el dia 17 de setembre la medalla de plata a la prova ciclista de ruta masculina B en tàndem. Àvila, amb discapacitat visual, i Font -actuant com a guia-van creuar la línia de meta en segon lloc (2 hores 26 minuts i 33 segons) en un esprint que es va apuntar la parella holandesa. Gil Ariso, alcalde de Sant Joan, assegura que, «malgrat les dificultats de competir a un alt nivell contra un mateix, contra els rivals i contra les dificultats afegides, tant l'Ignasi com en Joan han

demostrat ser un exemple per a tothom de lluita, esforç, èxit i superació». En el mateix sentit es va expressar Eduard Mata, regidor d'Esports, que va destacar «el compromís» d'Ignasi Àvila amb el poble, així com «l'alta estima que té al municipi i a la gent».

La medalla de plata aconseguida aquest estiu al Brasil no és l'únic èxit olímpic d'Ávila. A Sidney 2000 va obtenir la medalla de plata en el relleu 4x400 metres; i l'any 2008 a Pequín va obtenir el bronze en els 1.500 metres. Després dels Jocs de Londres va deixar l'atletisme i va competir en ciclisme en tàndem amb Font i el 2015 es van proclamar campions del món de fons en carretera.