Una de les particularitats del primer clàssic de la temporada 2016-17 és l'horari. Un quart de cinc de la tarda d'un dissabte és un moment més apropiat per anar a fer les primeres compres de la campa-nya de Nadal que no pas per instal·lar-se davant d'un televisor a veure tot un Barça-Madrid. Però els nous costums imperen. La lliga espanyola, com les altres importants d'Europa, programen partits a primera hora de la tarda per poder-los comercialitzar millor a un mercat potencialment tan gran com és l'oriental. Així, el duel d'avui ens agafarà amb les postres a mig pair a casa nostra, però es veurà en un horari de gairebé prime time a la Xina.

No és ben bé el cas de Xangai. En ser situada a l'est del país, la megalòpoli asiàtica començarà a veure jugar Messi i Cristiano Ronaldo a un quart de dotze de la nit. De tota manera, tant la població autòctona, com els molts estrangers que hi ha, entre els quals una gernació de catalans, el viuran com si fossin a casa ara fa uns quants anys, un dissabte a la nit i compartint experiències en comunitat.

Aquest és el cas d'Èric Rubiralta, un manresà de 30 anys que és gerent d'una empresa i que fa tres anys que viu a Xangai. Ja integrat a la societat xinesa, i com a soci blaugrana que és, no es perdrà una nit que es preveu llarga.

En un bon moment

Rubiralta aclareix que les 23.15 hores no és el millor moment per als xinesos per asseure's davant del televisor. «Aquí són com les gallines quan cal anar a dormir, però per als que mirem els partits a les tres o les quatre de la matinada és una gran hora i, tenint en compte que és dissabte, molts xinesos s'hi apuntaran amb seguretat».

Sobre els costums dels nadius, el directiu manresà explica que «els xinesos se solen moure com si fossin ramats. La majoria d'aficionats del Barça, que aquí ho són molt, el veuran amb nosaltres a la nostra penya, però sempre n'hi ha de perduts en d'altres bars d'esports de la ciutat, els quals són nombrosos, sobretot al centre. També hi ha uns amics anglesos que l'altre dia em deien que tenen ganes de veure el partit i segur que troben un lloc per gaudir-ne sense problemes».

Aglomeració a la penya

La penya blaugrana de la qual parla Rubiralta és Ànima Blaugrana Shanghai, de recent creació. Explica que «ja som més de 500 membres i és que aquí la gent es compta per milions. Dissabte serem uns 150 xinesos i uns cinquanta catalans, bàsicament, tot i que també hi haurà espanyols i europeus. Ens reunirem en un bar espanyol i els faran descomptes especials per menjar i beure. El partit l'oferiran en pantalles gegants». Abans, hi haurà un altre esdeveniment per agermanar els emigrants de les nostres contrades a la Xina. S'aprofita la coincidència amb el clàssic per disputar un partit entre catalans i bascos. Abans, aquests s'hauran enfrontat entre ells, agrupats en seguidors de l'Athletic i de la Reial Societat, i després dels dos partits es preveu que tothom es traslladi a un casal basc per fer-hi una barbacoa.

Se'l mira tothom

Tornant al clàssic pròpiament dit, Èric Rubiralta explica que els xinesos «són molt fanàtics del futbol i aquest és el típic partit que tothom vol veure, ni que no segueixi gaire» aquest esport. El duel es televisarà en emissió de pagament pel canal d'esports de la televisió pública, el CCTV5». La lliga espanyola encara no ha guanyat la batalla a la Premier, que fa més anys que hi arriba i que hi programa partits en bons horaris per als xinesos, però cada cop més la competició estatal «s'hi acosta i va guanyant quota de pantalla. A casa, per exemple, tenim la Xiaomi Box, que és com l'Apple TV, i ja hi han creat una aplicació que és un canal de la Lliga de Futbol Professional en què només es parla dels partits d'Espanya».

Tot i admetre que «històricament la gent de Xangai és més del Madrid», Rubiralta també explica que «en els darrers anys el Barça ha igualat les coses» i per al clàssic d'avui pronostica un resultat ben embogit. «un 5-3, un partit bonic de veure».