Els 150 participants a la segona edició de la Titan Tropic, a Cuba, es van provar en l'etapa d'aproximació que, ahir, els va portar des de l'Havana fins Soroa, al sud-oest de l'illa; gairebé 90 quilòmetres que van superar sense sobresalts i que no van generar la primera classificació a causa del dol que s'ha viscut a Cuba fins al migdia d'ahir diumenge per la mort de Fidel Castro.

L'equip Tomàs Bellés va ser el més actiu durant bona part de la jornada i va comandar les operacions acompanyat pel cubà Álvaro Soca. Un grup d'unes sis unitats van ser els primers d'arribar a Soroa. L'etapa va servir per provar les bicicletes, destensar la musculatura i sobretot per comprovar que, a diferència de l'edició de l'any passat que va estrenar la Titan Tropic, en la present no s'espera gens d'aigua i fang, al contrari. Ahir, la calor va regnar en una jornada en què els participants, que van sortir a les 8 del matí des d'un hotel situat a la cinquena avinguda de l'Havana, van emprar una mica més de tres hores i mitja a cobrir els 89 quilòmetres. Va ser una etapa que al principi va discórrer per pistes àmplies, que es van convertir en camins més estrets i amb una mica més de desnivell en l'arribada a Soroa. L'organització va permetre nou hores i mitja de marge abans de tancar el control de carrera i els participants no van passar dificultats per cobrir el recorregut.

Avui, ja no hi haurà tantes concessions. Els participants cobriran un bucle amb inici i final a Soroa, una etapa de 106 quilòmetres en què les intencions dels favorits començaran a mostrar-se. És l'anomenada etapa de les preses. La cursa discorrerà per grans pistes que travessen zones de cultiu i en què es rodarà de forma paral·lela a tres preses hidràuliques.

La principal dificultat de la jornada serà una pujada tècnica i pedregosa a la part final de la prova. Els supervivents hauran de dosificar forces per a la tercera etapa, que es correrà demà entre Soroa i Viñales, 119 quilòmetres en el traçat més llarg de la present edició de la Titan Tropic.

El Tomàs Bellès busca èxits

Una de les formacions del Tomàs Bellès, integrada per Roberto Bou, Cristofer Bosque i José Luis Gómez Miranda, aspira al títol per equips i també a les posicions capdavanteres individuals. També corren a la Titan Tropic pel Tomàs Bellès Núria Picas i Jesús Ventura i Albert Bellès, que també puntuaran per equips. Jordi Bellès fa les funcions de director d'equip i coordinarà un grup de setze persones que inclou els mecànics i els fisioterapeutes.

«Estem molt satisfets per la internacionalització de la Titan Tropic en un moment històric per a Cuba; en aquest sentit, volem agrair a les autoritats cubanes totes les facilitats que ens han permès realitzar la prova», ha declarat Joan Porcar en nom dels organitzadors.

El vigent campió de la Titan Tropik, Diego Alejandro Tamayo, torna a Cuba amb la intenció de renovar la seva corona de vencedor: «des de l'any passat he apostat per la Titan Tropic. La vaig guanyar i em vaig enamorar de la prova», ha comentat el colombià. A més a més dels participants del Tomàs Bellès, també compten per a la lluita pel triomf Tinker Juárez, Ismael Ventura, o el local José Mojica o l'excorredor professional de carretera Luis Pasamontes, que disputa la prova donant visibilitat a la lluita contra el càncer i la fibrosi quística. En l'apartat femení, Olba Anabel Echenique defensa el títol de l'any passat. Entre les cares conegudes hi ha Jaume Algersuari, expilot de Fórmula 1, o el periodista Antonio Lobato.