L'estadi Vicente Calderón obre aquest dimecres una enorme eliminatòria de semifinals de la Copa del Rei, l'enèsim desafiament entre l'Atlètic de Madrid i el Barcelona, una prova de vitalitat, un enfrontament potent i vibrant i un repte entre Antoine Griezmann i Lionel Messi, Neymar i Luis Suárez.

Un partit amb majúscules, repetit fins a divuit vegades els últims cinc anys en tots els tornejos i per tots els títols, en la Lliga, en la Supercopa d'Espanya, en la Lliga de Campions i en la Copa del Rei, en què ara es creuen per una plaça a la final, amb l'anada a Madrid i la tornada, sis dies després, al Camp Nou.

Ni tan sols els dubtes i la irregularitat que ha ofert l'Atlètic durant els últims tres mesos i ha patit el Barcelona en moments puntuals del curs redueixen l'atractiu, l'interès i el nivell d'un xoc que enfronta els dos últims campions de Lliga, dos candidats en la Lliga de Campions i dos equips guanyadors.

L'eliminatòria exigeix la millor versió dels dos conjunts, dolguts pels seus dos últims empats a la Lliga, l'Atlètic amb un partit horrorós contra l'Alabès (0-0) i el Barcelona amb una igualada sota polèmica, pel gol no concedit al club blaugrana, contra el Betis, i enfrontats aquest dimecres en un partit clau.

Perquè el duel d'anada al Vicente Calderón, tot i que encara quedin per endavant els 90 minuts de la tornada al Camp Nou, no admet lapsus ni concessions. Hi ha una final en joc, una exigència per als dos equips, dissenyats per lluitar per tot i contra qualsevol rival sense excuses, per molt que el seu moment actual no sigui el millor.

Ho anhela, ho persegueix i ho necessita l'Atlètic des de finals d'octubre, quan va passar de l'equip que liderava la Lliga, guanyava amb rotunditat i provocava admiració a un conjunt indefinit i vulnerable, sostingut en aquest 2017 pel francès Antoine Griezmann, el seu poder a dalt i més resultats que joc, encara en recomposició.

Amb només una derrota en els seus últims deu partits oficials, però amb algun partit molt per sota del seu nivell, com el del dissabte contra a Vitòria, l'Atlètic manté els seus alts i baixos i la seva dependència de l'internacional gal, golejador en cinc dels seus set partits més recents i el líder ofensiu de l'equip blanc-i-vermell.

També ho serà aquest dimecres en l'onze de l'argentí Diego Simeone, que l'acompanyarà a la davantera amb Yannick Carrasco; un atac de velocitat, desbordi i capacitat golejadora. El francès suma catorze gols aquesta temporada; el belga n'acumula deu, encara que pateix una ratxa de vuit partits consecutius sense batre el porter rival.

Per darrere, Gabi Fernández, que va complir sanció contra l'Alabès, torna al mig centre al costat de Saúl Ñíguez, amb el consegüent trasllat de Koke Resurrección a la banda esquerra i amb l'entrada en la dreta de Juanfran Torres. També torna el montenegrí Stefan Savic a la defensa, en què segueixen el croat Sime Vrsaljko, l'uruguaià Diego Godín i el brasiler Filipe Luis.

Miguel Ángel Moyá, el millor amb diferència dissabte passat a Vitòria, seguirà a la porteria de l'Atlètic, amb cinc baixes per al partit d'aquest dimecres: el portuguès Tiago Mendes, l'uruguaià José Giménez, l'eslovè Jan Oblak i l'argentí August Fernández, per lesió, i el ghanès Thomas Partey, en la Copa Àfrica.

Aquest és el probable onze que alinearà Simeone contra el rival que més l'ha guanyat en els cinc anys que fa que és a la banqueta de l'Atlètic -deu vegades-, però també contra el que ha viscut tres moments memorables: la Lliga guanyada al Camp Nou el 2014 amb un 1-1 i les dues classificacions per a les semifinals de la Lliga de Campions, una el 2014 (1-0) i una altra fa nou mesos (2-0).

Són les dues úniques victòries de l'entrenador contra l'equip blaugrana; dos exemples, amb tots els diferents matisos en plantejament i desenvolupament de cadascun d'aquests partits, per a l'enfrontament d'aquest dimecres al Vicente Calderón, que estrena gespa i que s'omplirà per al primer combat per la final de Copa.

Davant, el Barcelona arriba al duel sense Andrés Iniesta ni Sergio Busquets i després d'un partit complicat al Benito Villamarín, un partit presidit pel seu mal joc, però també per un error arbitral que ha posat sobre la taula la necessitat d'utilitzar la tecnologia per acabar amb els 'gols fantasma' en el futbol espanyol.

Fins al partit contra el Betis, el Barça portava una gran ratxa. Victòries coperes a Anoeta, eliminació amb remuntada a l'Athletic i golejades a Eibar i a la UD Las Palmas, però a Sevilla tot va caure.

Va oferir l'equip català un rendiment molt per sota de les seves prestacions, fins al punt que va permetre que s'avancessin els verd-i-blancs i només van reaccionar en el quart d'hora final.

Paradoxalment en aquest temps, els de Luis Enrique van mostrar tot el seu potencial, van veure com l'àrbitre no va donar validesa a un gol que un defensa bètic va treure des de dins de la porteria i van anotar l'1-1.

Es va notar durant molts minuts la baixa de Sergio Busquets i tot es va mig arreglar per als blaugranes amb el canvi de sistema, la disposició d'un doble pivot i un dibuix en 4-2-3-1 en lloc del clàssic 4-3-3.

No s'espera que torni a repetir aquest sistema Luis Enrique. Sense Iniesta ni Busquets, el tècnic tornarà a situar Javier Mascherano com a mig centre i és que Ivan Rakitic no està donant la talla en aquesta posició.

L'aposta de Mascherano per davant dels centrals li va funcionar a Luis Enrique en la golejada contra la Reial Societat (5-2). Va perdre circulació i fluïdesa en atac, però va guanyar solidesa defensiva i brega a la medul·lar. A més va solucionar la falta de joc combinatiu amb accions de pilotes llargues per als davanters.

A més de les baixes d'Iniesta i Busquets, tampoc no viatjarà a Madrid Lucas Digne. Per contra, Rafinha Alcántara, baixa en els últims partits, ha rebut l'alta mèdica.

Luis Enrique posarà en joc Piqué i Umtiti com a centrals. Per l'esquerra jugarà Alba i tot apunta que serà Sergi Roberto qui jugui com a carriler per la dreta, encara que les últimes bones actuacions d'Aleix Vidal podrien obrir la porta a la titularitat.

A la mitjana, amb Mascherano jugant de 'quatre', el gran moment de Denis Suárez li dóna opcions per jugar com a titular. Arda Turan, Rakitic i André Gomes es disputarien la tercera plaça. En atac, no hi ha ni un dubte.

- Alineacions probables:

Atlètic de Madrid: Moyá; Vrsaljko, Savic, Godín, Filipe; Juanfran, Gabi, Saúl, Koke; Carrasco i Griezmann.

FC Barcelona: Cillesen; Sergi Roberto, Piqué, Umtiti, Alba; Mascherano, Denis Suárez, Arda Turan; Messi, Suárez i Neymar Jr.

Àrbitre: De Burgos Bengoetxea (C. Basc).

Estadi: Vicente Calderón.

Hora: 21.00 (20 GMT).