Ahir va ser la quarta vegada consecutiva que la kenyana Florence Kiplagat es va emportar l'eDreams Mitja Marató de Barcelona. Però ho va fer amb un gust agredolç, ja que no va poder recuperar el rècord mundial de la mitja marató en categoria femenina.

Kiplagat va aturar el cronòmetre amb un temps d'1h.08:15. Aquest registre se situa tres minuts i sis segons per damunt de la marca que divendres, a l'emirat àrab de Ras al-Khaimah, va fer la jove fondista kenyana de 23 anys Peres Chepchirchir, campiona del món de mitja marató a Cardiff 2016, que la va establir en 1h.05:06.

El vent va ser un dels grans impediments que van haver de suportar els més de 17.859 corredors inscrits a la prova (5.454 corredores). Per a Kiplagat, el vent de llevant (nord-est) de 25 km/h va ser l'entrebanc que va frenar la seva progressió en alguns trams del recorregut, sobretot els primers deu quilòmetres.

«No he pogut fer res més. Temia el vent i això ha estat clau. Tornaré a intentar trencar el rècord l'any vinent», va indicar Kiplagat. La fondista kenyana va dir que sense el vent hauria tingut opcions d'intentar batre el rècord. «Físicament m'he trobat bé, però he patit molt amb el vent de cara del quilòmetre cinc al quinze. He seguit bé les meves llebres, però ells també s'hi han vist afectats. La veritat és que tan sols el vent m'ha pogut guanyar avui», va afegir.

Acompanyada per les dues llebres, Marc Roig i Dickson Kipchumba, va creuar primera el quilòmetre cinc amb un temps de 15:47, nou segons per damunt del seu registre del 2015 (15:38).

El vent de cara, en el tram de l'avinguda de les Corts Catalanes, va desfer les opcions de la kenyana, ja que va passar pel quilòmetre 10 en 31:50, 48 segons més que els que va invertir el 2015 (31:02).

A partir d'aquell moment, la kenyana ja es va veure sense opcions de batre el rècord, però va seguir capitanejant la cursa i va ser la primera dona a travessar la línia d'arribada.

Kenya governa la cursa

Kenya va ser la gran guanyadora de la mitja marató de Barcelona. A part del triomf de Kiplagat, en la categoria masculina, també va ser un kenyà el que va guanyar la prova.1h.00.52 va ser el temps que va necessitar Leonard Kipkoech Langat per endur-se a terres africanes el triomf.

Un grup de cinc atletes kenyans, Victor Kimutai Chumo, Leonard Kipkoech Langat, Abel Kirui, Meshak Koech i Joel Kimurer, va dominar la cursa. Van marcar un ritme frenètic, gairebé de rècord. Pel quilòmetre 10 passaven amb un temps de 28:45, set segons per sota de la millor marca en aquest recorregut (28:52) el 2014.

En els últims quilòmetres, només tres atletes van poder aguantar l'intens ritme i es van anar intercanviant el lideratge de la prova. Finalment, va ser Langat, de 26 anys, amb una millor marca personal de 59:18 (2014), que esprintava amb totes les seves forces per proclamar-se vencedor amb 1h.00:52, lluny del rècord de la prova, en poder de la seva compatriota Kipchoge amb1h.00:04 al 2013.