Un sismòmetre de l'Institut de Ciències de la Terra Jaume Almera (ICTJA-CSIC), ubicat a uns 500 metres del Camp Nou, va captar ahir a la nit un minúscula senyal sísmic coincidint amb la reacció dels espectadors davant cadascun dels 6 gols que van portar a la remuntada del FC Barcelona davant el PSG de París.

L'investigador de l'ICTJA-CSIC Jordi Díaz ha explicat avui a Efe que l'alegria unànime dels aficionats culers en cada gol va fer vibrar el terra i el sismògraf va captar els minúsculs sismes, equivalents a una magnitud aproximada d'1 (imperceptible per a les persones) en l'escala de Richter.

Díaz ha processat avui el senyal que va recollir l'aparell, capaç de registrar un terratrèmol ocorregut a l'altre extrem del món, durant el partit i ha obtingut un sismograma en el qual es pot apreciar de forma gràfica els minúsculs terratrèmols, només apreciables en aquests aparells de precisió, provocats per la reacció dels espectadors després de cada gol.

"Cadascun dels 6 gols es pot identificar per increments sobtats i de curta durada en l'amplitud del senyal sísmic. Aquests augments d'amplitud es deuen al moviment coordinat del públic en celebrar els gols. La vibració generada, es transmet com una ona sísmica, que és el que registra el nostre instrument", ha explicat Díaz.

El sismòleg ha comparat els senyals registrats en el partit d'ahir a la nit davant el PSG amb dades d'altres partits que també han estat captades pel sismòmetre del centre.

Segons Díaz, que és aficionat però no fanàtic del Barça, "l'amplitud durant la celebració del primer gol és similar a la registrada habitualment en els partits del Barça. Tant el segon com el tercer gol presenten una amplitud lleugerament més gran del normal".

"Per contra, el 4-1, resulta difícil d'identificar en el registre. Sembla que la gent no el va celebrar massa donant per fet que la classificació era difícil", ha comentat el sismòleg, que ha confessat a Efe que va veure el partit per televisió.

"A mesura que s'acosta el final del partit tot canvia. En el 5-1 es pot veure que la celebració va ser ja més gran. L'apoteosi final arriba amb el sisè i últim gol. En aquest moment es va produir la major vibració d'aquest tipus registrada fins ara pel sismòmetre de l'ICTJA-CSIC", ha informat Díaz.

El sismòleg ha elaborat també un espectrograma, a què ha tingut accés Efe, que mostra com es distribueix l'energia sísmica entre les diverses freqüències captades pel sismòmetre.

Al sismograma s'aprecien els colors groc, verd i vermell, que corresponen als moments en els quals les ones sísmiques tenen més energia.

La celebració de cadascun dels 6 gols es veu en el sismograma i s'aprecia amb diferents franges verticals la freqüència de les quals s'estén entre els 2 i els 5-6 Hz, mentre que l'amplitud del 6 a 1 és notablement més gran i de més durada.

Segons Díaz, "el processat d'aquest tipus de senyals permet millorar la comprensió d'alguns dels detalls de la propagació de les ones sísmiques, adquirint coneixements que posteriorment poden aplicar-se a la investigació d'esdeveniments sísmics naturals".

"No és la primera vegada que captem senyals d'origen antròpic amb el nostre sismòmetre, amb el qual hem pogut registrar també un altre tipus de fenòmens com el pas del metro o el trànsit a l'avinguda Diagonal", ha puntualitzat Díaz.