Gerard Piqué va dir, minuts després que el Barça hagués consumat la remuntada contra el París Saint-Germain, que el que caldria fer d'aquí a nou mesos és «llogar imfermeres perquè avui es farà molt l'amor». Es referia a la possibilitat que l'alegria dels aficionats barcelonistes donés com a fruit un augment de la natalitat coincidint amb el pont de la Puríssima. De fet, seria dia per dia, ja que el partit es va jugar el 8 de març.

«Segurament, al seu cap, hi havia el nostre estudi, perquè quan el vam publicar es va fer molt famós». Qui ho afirma és l'oncòleg i cap de la Unitat d'Innovació i Recerca d'Althaia Jesús Montesinos, portaveu d'una investigació presentada el 2013 que es va encarregar de demostrar que nou mesos després del mític gol d'Andrés Iniesta a Stamford Bridge i de les victòries del FC Barcelona en la Copa, la lliga i la Lliga de Campions d'aquell any, hi va haver un repunt de la natalitat a les comarques del Bages i al Solsonès del 16%.

Contra tot pronòstic

Curiosament, la intenció del grup de Montesinos a l'hora d'iniciar la investigació era negar que l'alegria per les victòries provoqués una crescuda de la natalitat. Relata que «el 2009 vam sentir una enquesta periodística, no científica, segons la qual hi havia hagut un ascens de la natalitat del 45%, que ens va semblar fora de mida. Aleshores, vam voler fer un estudi pensant que les dades que n'obtindríem mostrarien a tothom que no era cert, que hagués passat això, sinó que les xifres es mantenien en nivells normals. La nostra sorpresa va ser quan vam arribar a la conclusió que sí que hi havia un ascens important».

L'estudi es va publicar a la revista British Medical Journal el 18 de desembre del 2013 i va abastar el període comprès entre el 2007 i el 2011, per tal de tenir una seqüència temporal prou llarga en la qual s'inscrivia el maig del 2009, quan van tenir lloc tots els títols del Barça, el seu primer triplet de la història, i el febrer del 2010, quan va haver-hi tots els naixements. En aquell moment, es va arribar a la conclusió provada en un nombre suficient d persones que «les emocions humanes a gran escala poden tenir a veure amb balances demogràfiques en les poblacions» i que així «es podria contribuir a una millor comprensió de la conducta humana i a millorar la planificació de la salut».

Diferències amb l'actualitat

Vist això, es pot arribar a la conclusió que és possible que el proper desembre hi hagi molts naixements d'aquells que són desitjats, però que potser no estaven previstos. Montesinos veu una sèrie de diferències entre tot el que succeïa el 2009 i el que passa ara. Segons ell, «en aquell moment els aficionats del Barça estaven molt més faltats d'alegries perquè l'equip venia d'una mala època (dues temporades sense guanyar res) i allò va ser una explosió. Ara, tothom va bastant més satisfet, en aquest sentit».

També recorda que «aquell Barça era entrenat per Pep Guardiola, santpedorenc, de la Catalunya central, i això també pot influir en els subjectes de la investigació, que eren persones del Bages i del Solsonès». Un altre tret que cal tenir en compte és que «entre el gol d'Iniesta a Stamford Bridge (6 de maig) i la victòria del Barça a la Copa d'Europa de Roma (27 del mateix mes), van passar 21 dies, tres setmanes, en què també es van guanyar la Copa del Rei i la lliga». És bo recordar, de la mateixa manera, que el 2 de maig s'havia produït l'històric 2-6 al camp del Reial Madrid .L'investigador raona que «hi va haver un seguit d'alegries durant un període important de temps. La remuntada contra el PSG ha estat en un dia molt concret. Els resultats poden no ser els mateixos».

La realitat, però, és que Montesinos ja ha començat a moure fils per poder fer un estudi per determinar si la remuntada de dimecres dóna fruit a principi del proper mes de desembre. Explica que «l'anterior estudi era sobre quatre anys i ara el voldríem ampliar fins al 2018, amb la qual cosa tindríem uns resultats més contrastats» que potser ja no sorprendrien tant.