La fondista etíop Helen Bekele, amb un temps de 2 h 25' 04'', nou rècord femení de la prova, i el ke-nyà Jonah Kipkemoi Chesum, que va aturar el cronòmetre al 2 h 08' 57'', es van imposar en la 39a edició del Zuric Marató de Barcelona, que es va disputar ahir en el tradicional recorregut urbà de la Ciutat Comtal. Hi van participar 20.214 corredors.

La jove maratoniana etíop de 22 anys Tsegaye Beyene Melesech va liderar inicialment la cursa amb una forta sortida, acompa-nyada per les seves compatriotes Bekele, Abersah Fayesa Robi i Meseret Abebayehu Alemu i la kenyana Recho Kosgei.

Al quilòmetre 30 la líder va intentar deixar enrere els seus rivals però Bekele va sorprendre la favorita amb un nou atac, i va passar el quilòmetre 35 a ritme de rècord amb 1.59:48, i a 16 segons de distància de Melesech.

Bekele va arribar a meta amb un temps de 2.25:04, a 16 segons de la millor marca femenina aconseguida a Espanya, també en poder de la seva compatriota Valerie Jemeli Aiyabei amb 2.24:48, aconseguida a València el 20 de novembre passat,

El debut de la llebre

En la categoria masculina, la victòria de Kipkemoi, de 27 anys, va tenir el valor afegit que competeix tant en absolut com en paralímpic, ja que en els Jocs Paralímpics de Londres 2012, va ser setè en el 1.500 i sisè en el 800 en la categoria T46 (malformació al braç dret). La d'ahir va ser la primera marató de la seva carrera.

El gran favorit, l'etíop Sisay Jisa Mekonnen, no va poder seguir el ritme de les llebres i va quedar despenjar el quilòmetre 30. Llavors, Kipkemoi va fer un canvi de ritme per anar-se'n en solitari i superar Jacob Cheshari en 28 segons al pas dels 40 km, que va deixar sentenciada la seva victòria.