Pep Guardiola s'ha afartat de dir durant tota la temporada que el seu debut a la lliga anglesa és un any d'aprenentatge i d'adaptació, tant d'ell a l'equip, com dels jugadors als seus mètodes. Succeeix, però, que la irregularitat en els resultats està afectant la credibilitat que té en la propietat del Manchester City i, fins a cert punt, en l'afició. L'eliminació de dimecres a mans del Mònaco, un rival que es va mostrar molt fort però que, a priori, havia de ser inferior, ha provocat crítiques.

Els jugadors són els que n'han rebut més i tothom pensa en una neteja total de cara a la propera temporada. Guardiola, però, tampoc no se salva. El club es va gastar 150 milions d'euros per reforçar una plantilla que ara s'ha mostrat dèbil, tant en la lliga, com en el torneig europeu, i li convindrà al santpedorenc encertar el proper estiu si no vol tenir problemes de continuïtat.

Un mínim de tretze baixes

Ahir, el diari de referència de la ciutat, el Manchester Evening News, publicava que el City donarà un mínim de tretze baixes. D'entre els habituals titulars hi ha, sobretot, laterals. Es tracta dels francesos Bacary Sagna i Gaël Clichy i de l'argentí Pablo Zabaleta. La seva diferència de nivell respecte dels del Mònaco, Sidibé i Mendy, va ser abismal, sobretot en el partit de tornada. L'altre lateral de la plantilla, el serbi Kolarov, ha estat sovint situat de central, com en el darrer enfrontament, on ha mostrat bona sortida de pilota però deficiències en la marca, com en no arribar amb el cap a la centrada que va suposar el decisiu gol de Timoué Bakayoko.

A més, tampoc no es compta amb el central Kompany, capità de l'equip, però a qui no acompanya la sort amb les lesions, els cedits Hart, Mangala, Bony i Nasri, i homes que no compten ara mateix per a Guardiola com Fernando, Navas, Delph o Claudio Bravo. Aquests dos últims són significatius, ja que van ser peticions expresses de l'entrenador i ara escalfen banqueta dia sí i dia també.

Massa cops de timó

Precisament, aquest és un dels punts que se li critiquen més a Guardiola, el fet de no tenir una idea clara. El bagenc va dir, després de caure dimecres, que «només hem mantingut el nostre ADN durant uns minuts de la segona part», els quinze en què van arribar més oportunitats i l'esperançador gol de Leroy Sané. El problema és que els altres van ser massa dolents, un resum de tota la temporada.

Així, a l'inici no es comptava amb Touré, que després va passar a ser bàsic però que no va tenir cap minut a Mònaco; també són públiques les diferències futbolístiques amb el Kun Agüero, que va recuperar la titularitat fa poc perquè es va lesionar el nou fitxatge, Gabriel Jesus; l'andalús Nolito, procedent del Celta per la gens menyspreable quantitat de 18 milions d'euros, va anotar gols i va ser important en els primers mesos i només ha actuat pocs minuts des de Nadal; i l'arribada de Claudio Bravo a la porteria va provocar un problema amb l'afició, ja que va significar la sortida del club d'un dels seus emblemes, Joe Hart, cedit al Torí. Al final, Bravo ha estat apartat per les males actuacions acumulades i ara juga l'argentí Caballero, suplent de Hart les temporades anteriors.

Rereguarda deficient

El gran problema del City, però, ha estat la defensa. A Mònaco, Guardiola va utilitzar la de quatre, però no ha estat cap constant durant tota la temporada. En el partit d'anada, per exemple, va jugar amb una que, sobre el paper, també tenia quatre jugadors però amb Fernandinho, un mig, de lateral esquerre per fer superioritat al centre del camp. Durant un bon tram de la competició també va actuar amb defensa de tres. Sigui com sigui, el rendiment individual dels jugadors tampoc no ha estat gaire bo. John Stones, central fitxat de l'Everton per 55 milions d'euros, ha mostrat un rendiment irregular, amb notables errades, i el més expeditiu, l'argentí Nicolás Otamendi, va ser suplent dimecres. Guardiola disposarà de diners per reforçar aquesta línia, però si no funciona, potser no serà l'única defensa que caurà.