La Comissió d'estudi de la candidatura olímpica i paralímpica dels Jocs d'Hivern de Barcelona- Pirineus de l'Ajuntament de Barcelona va presentar el seu informe de conclusions on exposava que malgrat no optar a la candidatura dels Jocs d'Hivern del 2026, deixa oberta la possibilitat d'optar a una propera edició dels Jocs, l'any 2030. El socialista Jaume Collboni, president d'aquesta comissió, va explicar que la primera de les conclusions «consensuades i fonamentades» dels grups que han participat en la comissió és la de «posposar la presentació de la candidatura en atenció a les circumstàncies econòmiques i socials i, sobretot, el canvi de les directrius del Comitè Olímpic Internacional (COI)», diferents a les que van servir per dissenyar la candidatura per als Jocs del 2022.

«Valorem positivament que no es tanqui definitivament una porta, sinó que s'obri un camí en el que cal començar a treballar des d'avui mateix», va declarar el president de la federació Catalana d'Esports d'Hivern, Òscar Cruz. La Secretaria General de l'Esport ha acceptat el repte de prendre el lieratge d'una futura candidatura per donar continuitat a un projecte transversal que integra tot el país. Ho farà amb entusiasme i il·lusió, com va expressar el secretari general de l'Esport, Gerard Figueras: «el més important no és la data sinó teixir una estratègia de país que esdevingui madura per optar a presentar una candidatura més endavant».

Un repte conjunt

La comissió i l'escolta activa que s'ha fet per part de l'Ajuntament de Barcelona han servit perquè l'institució reconsideri el seu posicionament incial de reticiència. «Ens sentim orgullosos d'haver estat part d'una comissió d'estudi que ha acabat convencent tots els grups municipals que hi participaven», va afirmar Òscar Cruz, que va concloure que «des de la vessant esportiva hem d'apostar fermament des d'avui mateix per la formació dels nostres esportistes perquè estiguin preparats per participar amb garanties d'èxit en uns futurs jocs a casa nostra». En aquest nou escenari, la FCEH continua posant-se a disposició de totes les institucions implicades com la Generalitat, els Ajuntaments de Barcelona i del Pirineu i els agents del sector per a desenvolupar conjuntament un projecte olímpic que entusiasmi la ciutadania i els esportistes, generi consens polític i s'ajusti a les noves tesis del Comitè Olímpic Internacional. Ara més que mai pren sentit el lema de la FCEH: «Els esports d'hivern, un repte conjunt».