L'espanyol Alejandro Valverde ha donat un cop gairebé definitiu a la classificació general de la Volta Ciclista a Catalunya, després d'imposar-se a la cinquena etapa

Era un dels dies marcats en vermell al calendari de la Volta i les expectatives es van complir. En una etapa de 182 quilòmetres, Valverde, del Movistar, es va lluir en l'ascens al port de categoria especial Lo Port (Montsià). Vuit quilòmetres abans de la meta, les tres grans estrelles de la cursa, Chris Froome (Sky), Alberto Contador (Trek Segafredo) i el mateix Valverde començaven a pressionar, just al principi del port.

El ciclista de l'Sky era qui marcava el ritme. En aquest escenari, el més ben posicionat era Valverde, que tenia al seu costat una de les sensacions de la Volta, Marc Soler. El jove ciclista va guiar l'ascens del grup dels favorits. Soler va portar Valverde, gairebé volant, fins als darrers 900 metres, on el cap de files del Movistar va clavar el punyal definitiu a Froome i Contador.

D'aquesta manera, el murcià va sumar la seva segona victòria d'etapa en aquesta Volta, ja que va arribar completament sol i amb un avantatge de 13 segons respecte als seus perseguidors, a la meta. Un triomf amb gust especial per a Valverde i el Movistar, després que en la contrarellotge per equips els comissaris de l'UCI els penalitzessin amb un minut.

Quan queden dues etapes per al final, el murcià té un avantatge de 21 i 47 segons respecte a Froome i Contador, i ho té tot a favor per conquistar la que seria la seva segona Volta. Si avui manté el mallot, només haurà de gaudir de les vuit pujades a Montjuïc.