Rafa Martínez va ser, durant 24 minuts, el màxim anotador de la història de l'Eurocup, la segona competició europea de clubs, la qual és a una passa de tornar a les vitrines del seu equip, el València Basket. El santpedorenc va anotar el quart punt, amb el qual superava els 1.188 de Marko Popovic, a la primera part. En el darrer minut, però, dos triples de Bojan Dubljevic van provocar que el montenegrí s'enfilés fins als 1.190 i ara sigui primer en aquesta classificació. De tota manera, la victòria en el primer partit del play-off final era l'important i el València pot ser campió divendres.

El bagenc va anotar el primer bàsquet en joc d'un València que va haver de remar a contra corrent en el primer quart. L'Unicaja, amb la important baixa de Musli, intentava imposar una gran intensitat en defensa i aprofitar les transicions de Nedovic per anotar amb facilitat. El serbi va donar el primer avantatge clar al seu equip (5-8) després del triple que va anotar en la primera meitat. Eren minuts de confusió en les files locals, que no trobaven solucions per anotar, i entre un inspirat Brooks i Omic van situar un preocupant 7-17 en l'electrònic de la Font de Sant Lluís.

La reacció valenciana va tenir un nom, el del balear Joan Sastre. Dos triples consecutius seus van comprimir el resultat i van donar aire a l'equip de Pedro Martínez, que va estabilitzar el partit i que el va aconseguir decantar de la seva banda amb una espectacular esmaixada de Will Thomas.

A contracorrent

Però el segon quart va ser semblant. L'Unicaja es va tornar a escapar de fins a vuit punts. La segona unitat, amb Kyle Fogg, Jamar Smith i Dani Díez al comandament, situava el 24-32. A 6.16 del descans, Rafa Martínez anotava el bàsquet que el feia superar Marko Popovic com a màxim anotador de la història de l'Eurocup. La batalla, però, era una altra i el València es va encomanar als dos pivots, Sikma i Dubljevic, i a Sastre per tornar a igualar el partit amb un toc de dits del montenegrí l'última dècima de segon (35-35).

A la segona meitat, les coses van anar més igualades. Les escapades malaguenyes ja no van ser tan àmplies i el València va tenir el partit controlat, tot i el 37-41 establert per Oliver Lafayette. Dubljevic començava a treure el cap i entre ell, Sato, amb un triple, i Will Thomas provocaven que els taronja arribessin a l'últim descans amb avantatge, tot i que només de quatre punts.

El darrer període va ser intens i en aquest moment va aparèixer el factor Oriola. El targarí, també exjugador del Bàsquet Manresa, va anotar un 2+1, després un altre bàsquet i va capturar un rebot en atac decisiu que va provocar que el València s'escapés de vuit punts (60-52). Tot i que Dani Díez va reduir la distància amb un triple, el forat ja estava fet i el va rematar Bojan Dubljevic amb dos triples, un quan faltaven dos minuts, i el decisiu, a 14 segons del final, que certificava la victòria i li donava el rècord.

El València pot ser campió si guanya el partit de divendres i així es podrà assegurar el bitllet per jugar la propera Eurolliga, un premi que justifica una tempo-ada.