El València Basket va deixar escapar una oportunitat única per sumar un nou títol continental, la quarta Eurocup de la seva història, la tercera del seu capità, el santpedorenc Rafa Martínez. Ho tenien tot a favor: el públic, les estadístiques. Però van fallar de manera estrepitosa. L'equip que entrena Pedro Martínez es va ensorrar en l'últim quart, amb un parcial de 4-20 i una única cistella anotada en joc, 9 minuts del final. Una remuntada històrica per a l'Unicaja, que es va endur el títol en direcció a Màlaga.

El partit, a més, va acabar amb Rafa Martínez encarant-se amb alguns rivals amb els qui havia tingut picabaralles durant l'enfrontament. En especial amb Nedovic, exjugador del València, amb qui van tenir més d'una topada durant el joc. I el serbi va acabar sortint vencedor del duel.

L'Unicaja va començar millor el partit, amb un primer parcial de 2-10 que constrarrestava Will Thomas, un ex dels malaguenys ara el València. De fet, el partit era ple de jugadors enfrontant-se al seu ex equip: Thomas al València i Lafayette i Nedovic a l'Unicaja.

L'aparició de Bojan Dubljevic dotava de més qualitat l'atac dels locals, que tancaven el primer quart per davant en el marcador gràcies a l'aportació del pivot montegrí, autor de 10 punts en aquell tram de partit.

Al segon quart, el València començava a obrir forat: tenia l'Unicaja a punt de caramel però no sabia rematar la feina, com tampoc ho faria al tercer quart. De fet, el conjunt malagueny es manteniadins en la pugna gràcies a la seva capacitat de sacrifici i arribava al descans amb un mínim desavantatge (33-30).Omic, desqualificat

A la represa, un parcial de 12-5 permetia al València obrir una primera gran escletxa, amb més de 10 punts de marge. Però tampoc no trencava el partit. I llavors arribava un dels moments que podia ser clau: l'exclusió d'Alen Omic per intentar posar pau. El pivot eslovè entrava a la pista des de la banqueta per evitar un enfrontament entre Rafa Martínez i Nedovic, que li acabava de fer una falta dura. I malgrat la seva bona voluntat, la normativa obligava a excloure Omic per entrar des de la banqueta.

Semblava llavors que el València podria gaudir d'un final plàcid: Omic era l'únic gran referent a la pintura de l'Unicaja, que ahir tampoc no podia disposar de l'exmanresà Dejan Musli, lesionat. Però aquesta inferioritat la va convertir en virtut: Joan Plaza va posar un cinc a pista amb Suárez i Brooks a la pintura.Remuntada i tap decisiu

A poc a poc, l'Unicaja va anar recuperant el terreny perdut, mentre el València era incapaç d'aconseguir una cistella. En tot el darrer quart només en va poder anotar una en joc, a l'inici. I malgrat tot, encara va tenir opcios de forçar, com a mínim, la pròrroga. En el penúltim atac valencianista, el belga Sam Van Rossom va fallar un triple amb 58-61. I després, Rafa Martínez es va endur un tap de Brooks, quan tornava a llançar de tres. I el bagenc acabava fent falta a Nedovic, que sentenciava.

Un desenllaç inesperat per un València Basket que no va saber rematar la feina a la seva pista i que perdia un bitllet per disputar la propera Eurolliga, el gran premi de guanyar l'Eurocup.