Arriben les jornades decisives de la temporada a l'ACB i la majoria d'equips tenen encara feina per fer. Molt pocs afronten els últims partits sense res en joc. Amb prou feines l'ICL Manresa, que està esperant veure quan es consuma el seu descens matemàtic i els equips que ocupen la 'zona de ningú': són el Múrcia, l'Estudiantes i el Fuenlabrada. La resta, si es pot dir així, es juguen la vida en el tram final. Cadascú la seva vida: per triomfar, per optar a triomfar o per mantenir-se.

A la zona més calenta de la classificació, la part baixa, tres equips miren avall amb preocupació després d'aquesta última jornada: el Joventut suma ja deu victòries i fa un pas cap a la salvació, mentre que l'Obradoiro i el Saragossa, amb 9 victòries, són una mica més optimistes que el Betis, ara mateix el gran candidat a acompanyar l'ICL en els llocs de descens.

Dimecres pot ser el dia

El Bàsquet Manresa podria certificar dimecres el seu descens si perd a la pista de l'Unicaja en el partit ajornat de la jornada 27, de fa gairebé un mes. Una victòria a Màlaga permetria al conjunt d'Ibon Navarro sobreviure una setmana més sense certificar el descens esportiu, a l'espera de saber quin és el futur de la lliga Endesa als despatxos.

I el seu acompanyant? El Betis té el calendari més complicat en aquest tram final de temporada: rep el Barça, visita l'Obradoiro, un dels seus rivals directes, també juga a casa amb l'Andorra i acaba a la pista de l'Unicaja en un derbi andalús que podria ser decisiu.

La pugna per ser líder

Al capdavant de la classificaició, el València es manté líder amb un triomf de marge sobre el Reial Madrid, que aquest cap de setmana ha descansat per estar immers en els quarts de final de l'Eurolliga. Però, aquest partit pendent dels blancs és teòricament assequible, davant l'ICL Manresa.

Acabar la lliga regular com a primer classificat concedeix el factor pista a favor en totes les eliminatòries fins la final. I per això lluiten el València i el Reial Madrid en primer terme, i esperen ensopegades dels seus perseguidors.

El factor pista

Quatre equips sumen 19 victòries i, a més d'esperar una ensopegada dels líders, pugnen per acabar entre els quatre primers i, per tant, tenir el factor pista a favor en la primera eliminatòria, els quarts de final: són el Baskonia (19-8), amb un partit pendent perquè juga els quarts de l'Eurolliga, com el Reial Madrid, el Barça (19-9), l'Iberostar Tenerife (19-9) i l'Herbalife Gran Canària (19-10), que encara ha de descansar en aquesta segona volta i podria quedar-se enrere en la cursa pels llocs de privilegi.

L'últim passatger

La lluita per entrar al play-off s'ha reduït gairebé a dos equips. Ahir va aconseguir la classificació matemàtica el Barça i l'Unicaja. Tot i perdre al Palau Blaugrana, la té a tocar, amb tres victòries de marge sobre l'Andorra.

Precisament l'equip que entrena Joan Peñarroya és qui ho té més bé per ser el vuitè passatger que segelli el seu bitllet per disputar les eliminatòries pel títol: amb un balanç de 15-13 té un bon avantatge respecte al seu immediat perseguidor, el Bilbao (13-15), que ahir va fer un pas enrere en perdre a Badalona.

El Múrcia, que ha guanyat cinc dels últims sis partits, i l'Estudiantes, tots dos amb 12 victòries, són ja molt lluny del play-off i viuen amb tranquil·litat aquestes darreres jornades. Com també el Montakit Fuenlabrada. Tres equips en terra de ningú i sense cap objectiu, bo o dolent, pel qual lluitar. Per ells, les vacances poden començar abans d'hora.