Un estudi encarregat per la Plataforma Pro Seleccions Esportives Catalanes preveu que, en cas d'independència, els atletes que representarien Catalunya obtindrien entre vuit i nou medalles en uns Jocs Olímpics, on hi participarien 129 catalans. En els darrers Jocs, a Río de Janeiro 2016, hi van participar 98 atletes catalans representant Espanya. A més, segons l'informe 'Impacte econòmic de la independència de Catalunya en les federacions esportives catalanes', presentat aquest dimecres a la tarda al Palau de la Generalitat, un Estat català representaria un "impacte global molt positiu", amb una previsió d'ingressos per a les federacions esportives de fins a 93 milions d'euros, una desviació positiva del 24%, i la creació de 705 llocs de treball nous. En l'acte de presentació de l'informe, la portaveu i consellera de Presidència de la Generalitat, Neus Munté, ha reivindicat que Catalunya "vol competir arreu del món amb nom propi".

La portaveu de l'executiu català ha assegurat que la independència comportaria molts beneficis econòmics, més visibilitat de l'esport nacional i més ocupació. "És una evidència que la independència és una oportunitat necessària i imprescindible per les nostres entitats esportives i seleccions, que volem veure defensant els colors de Catalunya a la seva samarreta, com un país normal", ha continuat Munté.

93 milions d'euros

Al seu torn, els encarregats de redactar l'informe, els juristes Toni Garcia i Vicente Javaloyes, especialitzats en l'àmbit esportiu, han destacat que en cas d'independència les 70 federacions esportives catalanes gaudirien d'un total de 93.004.097 euros. Els nous ingressos són percentualment superiors a les noves despeses, tant en les federacions més grans (com futbol o bàsquet) com les més modestes. Amb més detall, Javaloyes ha explicat que pel que fa al futbol, i fent l'estimació "prudent" que la selecció catalana quedés eliminada en la fase de grups del següent Mundial (2018), l'ingrés seria de 48 milions d'euros en cas d'una Catalunya independent, pels 17 milions en el marc actual d'una autonomia.

En l'acte també hi han intervingut el secretari general Esport, Gerard Figueras, i el vicepresident de la Plataforma Pro Seleccions Esportives Catalanes, Sergi Blázquez. En la seva intervenció, Figueras ha destacat el compromís del Govern per celebrar el referèndum sobre la independència, i Blázquez ha destacat que l'informe és una de les poques accions que quedaven per fer "abans d'aconseguir el reconeixement internacional". El vicepresident de la Plataforma Pro Seleccions ha recriminat el "veto" esportiu que ha mantingut l'Estat contra Catalunya al llarg de la història, i ha considerat que l'esport català ha plantejat, sense èxit, totes les formes possibles per encaixar en el marc espanyol. Finalment, Blázquez ha recordat que si l'objectiu inicial de la Plataforma era aconseguir reconeixement internacional per les seleccions catalanes, encara dins el marc espanyol, ara l'entitat ha "après la lliçó". "Això s'ha acabat, l'esport català no tindrà reconeixement si no som un Estat independent", ha afegit Blázquez, que ha conclòs que Catalunya només podrà participar en uns JJ.OO si aconsegueix la independència.

En l'acte també hi han assistit altres membres del Govern, la representant de l'Ajuntament de Barcelona Marta Carranza, el directiu del Futbol Club Barcelona Jordi Moix, membres de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC) i exsecretaris generals de l'esport, a més de diversos presidents de federacions esportives.