Va fer 35 anys fa un parell de mesos i ho va celebrar sumant rècords al seu palmarès. Rafa Martínez ja és el màxim anotador històric del València a l'ACB. A més, és el màxim triplista de la història de l'Eurocup i el jugador que més partits ha disputat de la segona competició europea. Marques que no van servir, però, per alçar el títol per tercer cop. L'Unicaja l'hi va prendre, com havia fet el Madrid abans amb la Copa del Rei. Ara, el València Basket es vol refer en els play-off de la lliga Endesa. Dissabte, contra el Barça, arrenca l'eliminatòria de quarts de final.

Com afronten els play-off?

La temporada és bona, hem arribat a dues finals. Pocs cops el club ha gaudit de dues finals. No hem tingut sort, però afrontem els play-off amb il·lusió.

Estan pressionats per aconseguir una plaça d'Eurolliga després de perdre l'Eurocup, que hi donava accés directe?

La veritat és que no, perquè sempre diuen que podem anar a l'Eurolliga i al final ens quedem sense. Estem motivats pel primer partit contra el Barça, a casa, on la nostra gent ens donarà tot el suport davant un equip dissenyat per guanyar títols.

Va ser un error perdre davant el Múrcia en l'última jornada de lliga, i acabar tercers de la classificació?

Si vols arribar el màxim de lluny possible, és igual amb qui t'enfrontis. La lliga regular ha estat molt igualada i hem perdut dos partits en les últimes jornades. Però, tot i això, el balanç és que som un equip sòlid, que podem guanyar davant qualsevol i arribar lluny si juguem com a equip.

El Barça sembla batible.

Sempre és complicat. És un equip dissenyat per guanyar, amb un pressupost molt alt, i segur que faran tot el possible per arribar lluny i que la temporada no sigui tan dolenta. La pressió és per a ells.

Com arriba vostè al play-off?

És qüestió de ratxes. Potser no he estat tan regular en la segona volta. A la meva edat, he de mirar els resultats i que l'equip vagi bé, i jo aportar el màxim.

S'ha fixat en els rècords individuals que ha assolit durant aquesta temporada?

No m'hi fixo gaire. Ara m'han dit que he tingut el millor percentatge de triples de la temporada a l'ACB. Són alegries. Fa molts anys que treballo per ser millor i ajudar l'equip, i als rècords suposo que els donaré més valor quan em retiri.

Encara té corda per estona abans de pensar en retirar-se?

Vull gaudir del bàsquet, tant de bo pogués jugar fins als 40 anys. Però amb força i il·lusió segur que puc jugar dos o tres anys més. Les temporades són llargues i desgasten, però em veig jugant un temps més.

Com ha viscut la retirada de Román Montañez?

Hi parlo sovint. Tenia dubtes sobre què fer. Sempre té al cap jugar i ajudar. Al final ha pres la millor decisió perquè és la seva decisió. Estic molt content de com l'ha tractat la gent, s'ho mereix.

Ara que deixa de jugar, què farà?

És un paio de bàsquet, sempre mira partits, li agrada. Suposo que el veuré on ell vulgui, perquè segurament estarà relacionat amb el bàsquet.

El veu en algun càrrec al Bàsquet Manresa?

Ha estat vuit temporades al club, ha guanyat una lliga, coneix molta gent i li obriran les portes a tot arreu. És una figura ideal ara mateix per al club.

Amb la retirada de Montañez, la plantilla queda òrfena de jugadors casa. És important que segueixi algú com ell al club?

Sí, i que expliqui a la gent de fora què significa el club, que recordi que aquí s'ha guanyat una lliga i una copa, i que l'equip fa molts anys que és al màxim nivell. Aquí es lluita per una ciutat i un club amb molta història. Això, millor que el Román, no ho pot explicar ningú.

Fa temps que no surten referents des del planter com podia ser vostè.

A tothom li agrada veure gent de casa al primer equip, però és difícil. S'ha de pensar com afrontar el futur perquè la gent del planter és important per créixer com a equip.

Com veu la situació del club, amb el descens esportiu i la lluita per seguir a l'ACB?

Estic content perquè en tema de deutes fa les coses bé. Competeix amb un pressupost molt baix i tard o d'hora pot arribar un mal any. Però no és el primer cop ni l'últim que es viu un descens, i després hem pujat.

Ara s'obre la possibilitat de jugar partits de seleccions durant la temporada. Aquest tren ja ha passat per a vostè?

He estat un privilegiat per haver anat tres anys amb la millor selecció espanyola de la història. No hi penso gaire, penso en la meva filla. Si em volen trucar, estic disponible. Però la selecció farà un canvi generacional amb gent jove que agafi experiència.

Quin serà el seu futur?

Tinc un any més opcional a València. Ja es veurà. Ara només penso en els play-off.