La jutge de l'Audiència Nacional Carmen Lamela va dictar ahir presó incondicional sense fiança per a l'expresident del FC Barcelona Sandro Rosell, acusat de quedar-se 6,5 milions d'euros que, presumptament, va blanquejar a Andorra. Uns diners procedents de la venda de drets audiovisuals de partits amistosos de la selecció brasilera de futbol.

La jutge va prendre aquesta decisió després d'interrogar Rosell i quatre detinguts més en l'operació Rimet. I també va dictar l'ingrés a la presó de l'advocat i polític andorrà Joan Besolí per haver creat empreses al Principat amb les quals es va blanquejar els diners.

Presumptament, l'import total desviat per aquests partits, que es va pagar a una empresa vinculada a una societat de les illes Caiman del bilionari saudita Saleh Kamel, va ser gairebé de 15 milions d'euros, canalitzats a través d'empreses de Rosell. Després, l'expresident del Barça va repartir 8,3 milions a l'expresident de la Confederació Brasilera Ricardo Teixeira, a qui la justícia espanyola no ha aconseguit localitzar.

Rosell, juntament amb la resta d'investigats, formava part d'una organització criminal amb àmbit transnacional que «es va dedicar a blanquejar diners procedents de comissions il·lícites», segons sosté la jutge, que va deixar en llibertat els altres tres detinguts dimarts passat a l'operació: la dona de Rosell, Marta Pineda; el testaferro de Rosell a Espanya, el ramader Andreu Ramos (cunyat de Besolí); i el seu exsoci libanès Shahe Ohannessian.

La magistrada, que els imputa un delicte de pertinença a organització criminal i un altre de blanqueig, tan sols va decretar contra aquests dos últims mesures cautelars consistents en compareixences mensuals al jutjat i prohibició de sortir d'Espanya.

En el seu acte de presó, Lamela explica l'operativa del 2006: va consistir en la venda d'aquests drets a l'empresa International Sports Events (ISE), vinculada al grup Dallah Albaraka, dirigit pel magnat saudita i dedicat a la difusió d'esdeveniments esportius.

Afegeix que la part de comissions de l'expresident del Barça es va canalitzar a través de cinc transferències que Rosell i la seva dona van rebre el 2010 i 2011 d'ISE mitjançant una empresa suïssa i una altra d'àrab del xeic Kamel.

Davant Hisenda, l'expresident del Barça va declarar que aquests pagaments es van produir per la venda el maig del 2011 de la seva empresa Bonus Sport Marketing a una altra societat libanesa, Sports Investments Offshore, però la jutge sosté que els diners realment provenien de comissions il·legals pels partits amistosos.

Lamela no creu així la versió de Rosell i sosté que l'explicació que va donar a l'Agència Tributària va ser la seva manera de blanquejar els fons davant la Hisenda espa-nyola. De fet, tot i que Rosell «va aparentar» vendre Bonus seguia «tenint relació directa» amb la societat, ja que la feia servir per costejar els viatges, afirma la jutge.