Si el futbol fossin matemàtiques o un problema de lògica, la final de la Lliga de Campions d'aquest vespre al Millennium Stadium de Cardiff (20.45 hores, TV3, Antena 3 i BeIN Sports) no tindria color. El Reial Madrid és l'equip amb més títols europeus de la història, amb un total d'onze. És l'actual campió i pot ser el primer equip que encadeni dues Champions consecutives des que va canviar el format i la denominació, la temporada 1992-93. Davant seu, l'equip amb més finals perdudes de la història.

La Juventus ha guanyat dos títols (1985 i 1996) però ha perdut el partit decisiu sis vegades, de les quals, el 2015, quan va caure contra el Barça a Berlín. A més, en l'únic enfrontament entre aquests dos rivals en una final, els juventins van perdre contra els blancs per 1-0 l'any 1998 a Amsterdam, amb un gol polèmic de Pedja Mijatovic.

Tot i aquestes diferències històriques, la final d'avui es presenta molt igualada. Es tracta de la mentalitat guanyadora madridista, encapçalada pels gols de Cristiano Ronaldo, davant de la fam d'uns torinesos que saben que és ara o mai, sobretot per al seu capità, un dels millors porters de la història, Gianluigi Buffon.

Isco guanya la partida

Només hi havia un dubte en l'equip titular del Reial Madrid en les darreres setmanes, però sembla que ha quedat aclarit els últims dies i, sobretot, després dels partits decisius de la lliga. El malagueny Isco ha guanyat la partida a un Gareth Bale que es va lesionar el dia de Sant Jordi contra el Barça, que no ha reaparegut i que no podrà començar el partit de titular en una ciutat on és un autèntic ídol. Ahir, l'entrenador del Reial Madrid, Zinedine Zidane, intentava despistar en assegurar que «poden jugar junts. El millor és que tots els futbolistes estiguin a la nostra disposició, no només físicament, sinó mentalment».

Respecte al partit que hi pot haver avui a Cardiff, «no espero que la Juventus es tanqui. Serà un partit obert perquè a Itàlia no només hi ha catenaccio, i va recordar que «no tenim pressió perquè el Madrid sap viure sense tenir-ne».

Un dels capitans blancs, Sergio Ramos, es va referir a l'esperit guanyador del seu equip en afirmar que «no sé què té el Madrid, però és l'equip amb més finals de la història. No sé si pesarà en els rivals, però no vivim del passat. Cal deixar-ho tot a la gespa, que és el que ens exigeix aquest escut i aquesta afició».

Allegri: «és el nostre any»

D'altra banda, el tècnic juventí, Massimiliano Allegri, va comparar la manera com arriba el seu equip a la final ara i fa dos anys, contra el Barça. Segons ell, «ara hem merescut arribar-hi. Aleshores potser no teníem aquest convenciment. Veníem de diversos anys en què ens costava molt jugar a la Champions. Ara hem fet un recorregut diferent, una temporada molt bonica i hi arribem amb un enfocament diferent».

L'alineació que presentarà avui la Juventus té algun dubte. És probable que Barzagli jugui de lateral dret, tot i que també podria jugar Lichtsteiner en aquesta posició. Una altra variant seria endarrerir Dani Alves i jugar amb Cuadrado al centre del camp, al costat de Khedira, Pjanic i Mandzukic i darere de Dybala i Higuaín.

Un dels fets més significatius en cas de victòria de la Juventus seria el final somiat de la carrera del porter de 39 anys Gianluigi Buffon. Ahir, no va dubtar a dir que «és un partit que pot canviar la història, però hem de jugar amb una dosi d'humilitat davant d'un gran equip».