«Han estat uns dies d'emocions molt fortes. Tinc una alegria al cos que no sé com explicar-la. Des del novembre l'equip anava segon, i vèiem les possibilitats d'ascens, però la veritat és que la lliga s'ha fet molt llarga. Sigui com sigui, el Girona és de Primera Divisió». Poques hores després de les celebracions corresponents, el manresà Martí Moreno explicava així les sensacions viscudes aquest cap de setmana llarg. I és que Moreno com a fisioterapeuta forma part del quadre mèdic del Girona, flamant equip de la màxima categoria del futbol estatal. «La setmana passada tots teníem el convenciment que aquest any no es podia escapar, però diumenge, en el partit amb el Saragossa, malgrat que cap dels dos equips no va exposar gaire, i el joc va ser avorrit, els que ens ho miràvem des de fora del camp patíem esperant el final», recorda Moreno.

Encara que sigui una petita part, l'ascens històric dels gironins se'l fa seu. Martí Moreno, que va iniciar la seva segona temporada a Girona, alternant el primer equip amb el filial de Primera Catalana, ha acabat el curs amb exclusivitat amb la primera plantilla. «Em sento partícip de l'èxit, és clar. Són moltes hores de feina amb els jugadors tots els set dies de la setmana, i moltes jornades amb sessions dobles. A més, sempre hem de portar el mòbil per si hi ha alguna urgència. Hi estem molt implicats». Moreno té com a companys el cap de fisioterapeutes, Oriol Baleñà, i Borja Oreja. L'equip el dirigeix el doctor Antoni Mora, i aquesta temporada s'hi ha afegit el doctor Gustavo Lucas; la feina de readaptador la fa Lluís Sala.

Més risc de lesions

Tot i que admet que no ha estat un any especialment greu pel que fa a lesions, Martí Moreno té clar que «la tensió mental que han tingut els jugadors per aconseguir l'objectiu comporta més risc de lesionar-se. No ha estat una temporada difícil, però a qualsevol lesió, per petita que fos, hem intentat buscar-hi les millors solucions. Per a mi, aquesta temporada és com s'hi hagués fet un màster de tres anys. Ha estat un gran aprenentatge». Moreno parla d'una plantilla, la del Girona, «molt professional, formada per grans persones. No han anat mai de crescuts, tots els jugadors són molt humils i ens han ajudat molt».

El fet de tenir exclusivitat per al primer equip els darrers mesos ha estat «un gran orgull i una bona recompensa a dos anys d'esforç».

En alguna altra ocasió, Martí Moreno ha admès la funció de «confessors» que tenen els fisioterapeutes dels equips de futbol. I és que, a més a més de curar lesions, molts cops han de fer de psicòlegs per resoldre els problemes dels futbolistes. Aquests dies de celebració un pot pensar que no té tant a celebrar aquell jugador que sap o sospita que la temporada que ve no podrà gaudir de la Primera Divisió. Martí Moreno no ha palpat res d'això: «ara mateix no es nota qui es quedarà i qui no. Tothom és dins del mateix vaixell. No és encara el moment de pensar en la propera temporada».

La festa de l'ascens, tant el mateix diumenge com dilluns, va sorprendre per la quantitat d'aficionats que va aplegar. Segons Moreno, «els jugadors van quedar sorpresos de la moguda. Dilluns, sobretot en els concerts, es va notar l'estima que tenen els aficionats a aquest equip i sobretot als jugadors de la casa, malgrat que tota la plantilla s'ha sentit estimada igual. Entre els futbolistes no hi havia diferències. És una pinya humana».

Continuïtat a Girona

Tot i que els jugadors no parlin gaire alt de la seva continuïtat o marxa del Girona, Martí Moreno ja té clar que serà fisioterapeuta de Primera Divisió: «ja ens han comunitat que la temporada que ve continuarem al club, encara que potser amb responsabilitats diferents. Hi haurà més gent, però els que ja hi som, tindrem més galons, per dir-ho d'alguna manera. Hem d'intentar aconseguir que no falli res. A Primera Divisió el que canviarà serà el tarannà, l'embolcal, però la nostra feina serà molt semblant. Fins i tot jugadors que han jugat aquest any amb nosaltres i havien estat anteriorment en clubs de Primera Divisió, han elogiat el nostre treball, sobretot per la implicació que hi tenim». ç

El Girona jugarà contra els grans del futbol estatal i, per tant, els desplaçaments seran molt atractius. Moreno té clar que, «d'entrada, a les sortides hi anirà el cap de 'fisios', Oriol Baleñà, i si necessita un reforç, Borja Oreja, perquè l'experiència també compta». Si els jugadors dels Girona marxaran de vacances després de l'intranscendent partit a Còrdova aquest cap de setmana, els fisioterapeutes tindran «poques vacances perquè haurem d'atendre jugadors que estan lesionats. Però jo m'ho agafo amb molta il·lusió. El que ens passa és molt gran i és molt difícil arribar-hi».