El bàsquet 3x3, els relleus mixtes en natació (4x100 estils) i atletisme (4x400) i l'augment de les proves femenines en boxa, piragüisme i rem són algunes de les novetats que ha aprovat aquest divendres l'Executiva del Comitè Olímpic Internacional (COI) per els Jocs de Tòquio 2020.

Els 800 m. lliure per homes i els 1.500 per dones, el ciclisme BMX estil lliure, el 'madison' al ciclisme en pista, proves per equips en esgrima, competicions mixtes per equips en tir amb arc i judo i els dobles mixtos en tennis de taula han estat altres de les modificacions acceptades avui, en una reunió celebrada a Suïssa.

"Potenciar la participació femenina i les proves urbanes i d'interès per als joves" és l'objectiu d'aquests canvis, segons el COI.

Després dels canvis, els Jocs de Tòquio 2020 tindran 15 proves més però 285 participants menys que els de Rio 2016, i la major participació femenina de la història, ha precisat l'organisme.

El piragüisme, el rem, el tir i l'halterofília oferiran per primera vegada igual nombre de proves masculines i femenines, mentre que aquests quatre més el judo i la vela comptaran amb idèntica participació, per nombre d'atletes, d'homes i dones.

La competició de bàsquet 3x3 s'obrirà per a vuit equips per sexe. De tots els esports implicats en els canvis, aquest serà l'únic que augmenti la seva quota total de participants.

En boxa el programa masculí perdrà dues categories, que guanyarà el femení; un canvi similar afectarà tres proves en piragüisme i una a rem.

En tir, tres proves que eren masculines passaran a ser mixtes; i en halterofília els homes perdran un pes.

Aquestes actualitzacions en esports que ja eren olímpics se sumen a l'aprovació de cinc nous esports acordada fa un any: escalada, karate, beisbol / softbol, ??monopatí i surf.

A més, l'Executiva del COI va aprovar a Lausana reduir el nombre de convocats per equip en waterpolo i afegir dues seleccions femenines.

L'atletisme veurà reduïda la quota de participants en 105 esportistes respecte a 2016, l'halterofília a 64 i la lluita en 56, com retallades més significatius.