El bàsquet 3x3, els relleus mixtos de natació (4x100 estils) i d'atletisme (4x400) i l'augment de les proves femenines en boxa, piragüisme i rem són algunes de les novetats que va aprovar ahir l'executiva del Comitè Olímpic Internacional (COI) per als Jocs de Tòquio del 2020.

Aquestes novetats poden tenir importància per a alguns competidors de casa nostra. Així, la urgellenca Núria Vilarrubla veu com la seva especialitat, el C1, serà olímpica després de no haver-ho estat fins ara. Pel que fa al 3x3 de bàsquet, l'actual jugador de l'ICL Manresa Guillem Jou i el navassenc de l'Andorra Nil Brià ja han pres part en campionats continentals de l'especialitat. Ja van ser bronze en l'europeu sub-18 d'ara fa dos anys.

Més participació femenina

Altres proves que s'incorporen al calendari olímpic són els 800 metres lliures per a homes i els 1.500 per a dones, el ciclisme BMX estil lliure, el madison en ciclisme en pista, proves per equips en esgrima, competicions mixtes per equips en tir amb arc i judo, els dobles mixtos en tennis taula i un canvi de classe en vela, van ser altres de les modificacions acceptades en la reunió de Lausana.

Segons el COI, aquestes incorporacions busquen «potenciar la participació femenina i les proves urbanes i d'interès per als joves». Amb aquestes novetats, els Jocs de Tòquio tindran quinze proves més, però 285 participants menys que els de Rio de Janeiro i, a més, hi haurà la participació femenina més gran de la història. El piragüisme, el rem, el tir i l'halterofília oferiran per primer cop el mateix nombre de proves masculines que femenines. Aquests quatre i el judo i la vela tindran la mateixa participació, per nombre d'atletes, d'homes i de dones. Fa un any ja s'hi van incorporar l'escalada, el karate, el beisbol i el softbol, el monopatí i el surf.