El departament de cartografia del Nepal va començar ahir la medició de l'Everest, establerta el 1954 en 8.848 metres pel topògraf indi BL Gulatee, per determinar si l'altitud es va alterar després del terratrèmol que hi va haver al país l'abril del 2015 i que va provocar 9.000 morts. Segons va informar ahir el director general del departament, Ganesh Prasad Bhatta, «hem iniciat la primera fase de medició, denominada anivellament», un procés que es va iniciar a Bansghari, una localitat situada a 140 quilòmetres al sud de la muntanya més alta del planeta.

Els resultats, que s'esperen per d'aquí a uns dos anys, revelaran si l'altitud de l'Everest va experimentar cap modificació a causa del terretrèmol i les seves rèpliques i del continuat desplaçament de les plaques tectòniques, com han suggerit alguns estudis.

El projecte utilitzarà tecnologia molt avançada per realitzar medicions gravimètriques i d'altitud, taxacions matemàtiques i inspeccions amb GPS. «Es comptarà amb l'ajut d'experts i científics internacionals, alhora que s'utilitzarà els últims avenços en equipaments per fer la medició», va afirmar el director general en confirmar la participació de l'Associació Internacional de Geodèsia.

El projecte nepalès requerirà una inversió del voltant d'1,4 milions de dòlars, dels quals, de moment, el govern de Kàtmandu ha atorgat al departament de cartografia uns 194.000 dòlars.

L'altitud del sostre del món del 1954 va ser ratificada el 1975, quan el Nepal i la Xina van reconèixer la seva frontera compartida i van fixar l'altitud en 8.848.13 metres. El 1999, un equip de la Societat Nacional Geogràfica dels Estats Units va determinar, utilitzant tecnologia GPS, que l'Everest feia 8.850 metres, més un de neu. En canvi, la Xina va rebaixar lleugerament l'altitud en anunciar que, segons els seus estudis, feia 8.844,4 metres i 3,5 de neu.