Un dia abans de la data límit, marcada per avui a les dotze de la nit, el Burgos i el Gipuzkoa van fer el pas definitiu per confirmar el seu ascens a l'ACB. Els dos clubs, que s'havien guanyat el dret a pujar a la pista, van presentar la documentació i van fer els pagaments necessaris per ser la propera temporada a la lliga Endesa i, per tant, van confirmar també el descens de l'ICL Manresa i el Betis, els equips que van acabar últim i penúltim el curs anterior.

Aquesta confirmació no va ser una sorpresa: des que l'ACB va fer públic dilluns quins eren els nous requisits per formalitzar l'ascens, ja aprovats per la seva Assemblea General, el Burgos es va mostrar «optimista» per poder-los complir. I el Gipuzkoa, que semblava que tenia més dificultats per afrontar-los, també els ha acabat formalitzant. Els dos ascensos, però, han de ser ratificats en una Assemblea ACB que se celebrarà el dijous vinent. Serà llavors quan, oficialment, l'ICL Manresa deixaria ja de ser equip ACB.

El Burgos, el més matiner

Dijous a la tarda, el Burgos ja va presentar la documentació i va ingressar les quantitats necessàries per fer el salt a l'ACB, desvelava ahir El Correo de Burgos. D'aquesta manera, el conjunt castellà tenia dos dies de marge per si havia de fer canvis d'última hora. Però ahir a la tarda, l'ACB ja informava que tenia tota la documentació i que l'estudiava.

En un comunicat explicava que el Burgos havia presentat «tota la documentació i ha abonat totes les quantitats requerides per fer efectiu el seu ingrés a la competició professional dins el termini establert per l'Assemblea General», explicava el comunicat ACB. «Entre la documentació presentada destaca l'auditoria de comptes, un pressupost superior als dos milions d'euros (mínim exigit) i la composició de l'òrgan d'administració de la societat».

El Burgos també va pagar 404.021 euros (més IVA) com a primera quota del valor de participació a la lliga, que puja a 1,6 milions d'euros, els quals es poden pagar de manera fraccionada mentre el club sigui a la competició. A més, tot el que el club hagi pagat li serà retornat en cas de descens.

Ajuda pública al Gipuzkoa

Minuts després que l'ACB informés de la presentació dels requisits per part del Burgos, el Gipuzkoa assegurava que havia fet el mateix i que «tots els documents requerits per l'ACB» ja eren a mans de l'Associació de Clubs.

El conjunt basc va informar que «assumir el costos de l'ascens» havia estat possible per l'increment de l'aportació econòmic per part de la Diputació Foral de Gipuzkoa: 700.000 euros per aquest any i 700.000 més per a l'exercici 2018.

Aquesta aportació, per dues temporades, és similar a la del Burgos. En el seu cas, tenia un acord amb l'Ajuntament de la ciutat per cobrar 2,2 milions d'euros en quatre anys (una aportació decreixent, de 700.000 euros el primer any a 400.000 el quart). A més, estava pendent de 500.000 euros més que havia de pagar la Diputació. Diners que els obren les portes de la lliga Endesa.