Poques hores després de fer-se oficial el seu nomenament com a entrenador principal de l'ICL Manresa, i havent guanyat el primer partit amb la selecció espanyola sub-20 a l'Europeu de Creta, Aleix Duran atén la trucada de Regió7 des de la seva habitació en un hotel de l'illa grega mentre a fora fa una calor semblant a la de Manresa, «tot i que aquí més humida».

Quin és el seu estat d'ànim, un cop s'ha fet públic el seu nomenament?

Estic molt il·lusionat. Fa molts anys que sóc al club, sé com és per dins i crec que tinc el coneixement necessari per saber què li fa falta en un moment tan especial com aquest

És una oportunitat o una 'patata calenta'?

Ho considero una oportunitat encara que la situació sigui aquesta. És un moment en què hem de reconstruir i regenerar el club en tots els aspectes, tant en l'esportiu, com en l'econòmic i també pel que fa a l'afició. Hem d'adquirir la força i l'autoestima que potser no hem tingut últimament.

Quan es va posar en contacte, el club, amb vostè, per ser l'entrenador?

Des de final de temporada hi havia aquesta possibilitat, però el club s'havia de situar i saber on seria en molts aspectes. Calia determinar primer l'estructura, qui seria el director esportiu, però s'havia parlat que podia ser-ho jo des de llavors.

Tant era si l'equip seguia a l'ACB com si baixava a la LEB Or?

Ells sempre m'han tingut en compte com una possibilitat. Si segueixes a l'ACB és lògic que apareguin més noms, però a mi m'han mostrat confiança des del primer moment.

Ha intervingut en decisions com els fitxatges de Dani Garcia i de Nil Brià pel vinculat, el Martorell?

Aquesta és una decisió de Pere Romero, en el seu nou càrrec, però conec Garcia, que vaig tenir durant un temps, i també Brià, que vaig entrenar a l'Olost abans d'anar a Andorra. Són el tipus de fitxatges que hem de fer, és el camí pel qual hem d'anar.

Vostè té experiència a la LEB Or com a entrenador del Barça B i, abans, com a ajudant de Ponsarnau. El més important de la temporada serà saber-s'hi adaptar?

Serà el més important per a l'equip, per a l'afició i per a tothom. Sembla que, com que és la categoria de sota d'aquella on estàvem ara serà més senzilla, però no és així. La LEB té una vida especial, molt pròpia, amb jugadors molt adaptats i que aquí rendeixen bé perquè fa molts anys que hi són. De vegades, jugadors de l'ACB no hi saben jugar. Hem de ser humils i respectar tothom.

Per tant, els fitxatges seran prioritàriament jugadors amb experiència a la LEB?

N'haurem de tenir, però també volem tenir una plantilla de jugadors que no només ens serveixin per a una temporada, sinó que tinguin un llarg recorregut amb nosaltres durant els propers anys.

La idea seria repetir la fórmula de l'últim descens, quan disposaven d'homes com Rafa Martínez o Guille Rubio que després van aprofitar?

És un bon exemple, jugadors d'aquí que ens van donar una inèrcia de quatre o cinc anys durant els quals no havíem de fer gaires canvis a la plantilla. De tota manera, la diferència respecte a llavors és que ara només podem aprofitar, de la temporada passada, Lluís Costa i joves com Guillem Jou i Jordan Sakho. També Khalaf, tot i que la seva situació d'extracomunitari el condiciona.

Guillem Jou, precisament, és amb vostè a la selecció sub-20. Serà un jugador essencial?

És un dels dotze millors sub-20 d'Espanya i, per tant, serà important. És un noi que sap jugar, que entén el joc, que defensa i que escolta molt i es deixa entrenar per millorar. Si segueix amb aquest nivell de treball, serà molt important en el futur.

Ibon Navarro va dir, en el seu comiat, que el millor del club era l'equip tècnic, on era vostè, que era de l'ACB. És una bona recomanació...

Sí, però passa com amb els jugadors. Podem ser bons a l'ACB, però serem de LEB i ens hi hem d'adaptar. Hem de ser humils, respectar tothom i estudiar molt bé els equips.

Mantindrà el gruix de l'equip tècnic que hi havia?

És la meva intenció, tot i que encara s'han de resoldre alguns casos, i suposo que les properes setmanes es podrà dir que sí.