Va ser al març d'aquest any 2017 quan el president de la Federació Espanyola de Futbol, Ángel María Villar, era imputat, juntament amb l'entitat que presideix, per un delicte de prevaricació, malversació de fons públics i apropiació indeguda de 1,2 milions d'euros de diners públics que li van ser concedits el 2010 pel Consell Superior d'Esports (CSD). Ángel María Villar ha estat detingut aquest matí de dimarts.

L'acte feia esment als diners lliurats pel Consell Superior d'Esports el 2010 per reforçar la 'Candidatura Ibèrica', formada per Espanya i Portugal, de cara a aconseguir l'organització del Mundial 2018, que finalment va ser adjudicat a Rússia.

Aquestes són les claus del procés que també ha esquitxat el Consell Superior d'Esports:

  • L'agost de 2010, el Butlletí Oficial de l'Estat publicava la convocatòria de subvencions per part del Consell Superior d'Esports dirigides a federacions esportives pel foment i enfortiment de polítiques transversals en matèria esportiva i els beneficiaris serien federacions que tinguessin fundacions, com és el cas de la Federació Espanyola de Futbol (FEF). Abans que la subvenció fos concebuda, la Federació ja sabia que li serà lliurada.
  • El novembre de 2010 el Consell Superior d'Esports (CSD) confirma que els ha estat lliurada aquesta subvenció, d'1,2 milions d'euros i que han de ser per a projectes: 462.000 euros per a un programa d'educació esportiva integral a les escoles de futbol a Líbia; 219.000 euros per a una escola de futbol a Haití; 254.000 euros per a un programa de capacitació per a gestors de clubs i federacions a Iberoamèrica i 287.000 euros per a programes de tecnificació internacional. La Federació estava obligada a executar aquests projectes abans del 31 d'agost del 2011.
  • El desembre de 2011 el propi Ángel Maria Vilar signa un informe i una carta on especifica que els projectes ja han estat executats. Cinc anys després, el 2016, aquests informes de justificació no passen el seu degut control. És llavors quan el CSD troba anomalies en les factures per justificar les despeses en els quatre projectes. A l'abril de 2016 el CSD dóna un temps de cortesia perquè la Federació aclareixi els problemes, fins al 21 de juny. El 14 presenta la carta on afirmen que tot està en regla signada pel tresorer de la Federació, Luis Larrea.
  • L'octubre del 2016, els diaris El Mundo i El País publiquen sengles articles en els que revelen que els fons enviats a Haití mai van arribar i que probablement hi hagi deficiències en tots i cadascun dels projectes. Villar, per la seva banda, diu que s'ha assabentat de tot a través de la premsa tot i haver rebut les notificacions del CSD i ordena una investigació dins de la pròpia Federació.
  • Dos mesos després, el diari El País fa públiques les factures amb què la Federació i Vilar van justificar els projectes i que qualifiquen de "sospitoses".
  • El 30 de desembre de 2016, Miguel Galán, aquell moment candidat a les eleccions a la presidència federativa, denuncia Villar i la Federació com a persona jurídica per prevaricació, malversació de fons i apropiació indeguda pel fraudulent projecte d'Haití. Un mes després, El País publica que Villar ha tornat el 1,2 milions d'euros més altres 300.000 i ha enviat un escrit al CSD admetent totes les irregularitats.
  • I al febrer d'aquest any, la situació dóna un pas més enllà i Ángel María Villar denúncia que la seva signatura va ser falsificada. El document ve acompanyat d'un informe pericial i inclou una carta d'Isabel Navas, directora de la Fundació federativa, en què aquesta assegura que la deficient justificació és culpa de Jorge Pérez, exsecretari general de la FEF, i rival de Villar a les eleccions del proper 22 de maig.
  • Ja al març, el dia 8, Villar és imputat per delictes de prevaricació, malversació i apropiació indeguda de 1,2 milions d'euros i que el cas també està en mans de la Fiscalia Anticorrupció. Després, una altra vegada pels mitjans, es coneix que la CSD també està implicada, ja que s'apunta a que va canviar la data d'una carta pel que va poder manipular factures.