L'eslovè Primoz Roglic es va imposar ahir en la dissetena etapa del Tour de França, la primera dels Alps, en una jornada en què el britànic Chris Froome va fer una passa gairebé definitiva per aconseguir el seu quart Tour de França. El gran damnificat d'una jornada en què no es van establir les diferències esperades, malgrat coronar tres dels colossos històrics del Tour -la Croix de Fer, el Télegraphe i el Galibier-, va ser Fabio Aru, que va quedar despenjat en la pujada al darrer port i ara mateix és fora del podi.

L'etapa d'avui, amb arribada a un altre port de categoria especial, l'Izoard, podria ser decisiva. Si ningú no despenja Froome i el distancia amb força temps, l'anglès rematarà, sense cap mena de dubte, en la contrarellotge de dissabte. També aspira al podi el basc Mikel Landa, que tot i actuar com a lloctinent de Froome és a només 57 segons del tercer lloc. Qui va tornar a demostrar que ha arribat a la cursa francesa passat de forma és Nairo Quintana, que ahir va perdre 6 minuts i 34 segons més i ara és dotzè, a 12.54.

El guanyador de l'etapa d'ahir, Primoz Roglic, exsaltador d'esquí fins al 2011, va aprofitar una escapada que va començar sis quilòmetres abans de la meta. No van aguantar el ritme ni Aru, ni Martin, ni tampoc Contador, que va pagar l'esforç d'haver atacat molt d'hora, a la Croix de Fer, i va contactar amb un grup d'escapats. Tots ells van arribar a tenir 3.25 minuts sobre el pilot.

El ritme de l'Sky

L'avantatge es va mantenir al Télegraphe, però el ritme imposat per l'Sky, l'equip de Froome, va servir per retallar les diferències al Galibier. A més, Contador va haver de canviar de bicicleta per culpa d'una punxada. Aleshores, del grup de davant, va atacar Roglic, que va passar primer pel cim, la qual cosa li va valer un premi de 5.000 euros. Va despenjar Atapuma i Barguil i va iniciar la cavalcada cap a la victòria.

Darrere, Bardet i Daniel Martin van intentar causar problemes a un Froome ben secundat per Landa. Tots ells van anar atrapant cor-redors, però no Roglic, un bon contrarellotgista que va mantenir un bon ritme en la baixada i va aconseguir el triomf més important de la seva carrera.

Després de l'etapa, Contador es va queixar de no haver pogut atrapar el grup de davant i d'haver pagat l'esforç, i Bardet, del conservadorisme d'Urán.

Avui, divuitena etapa, entre Briançon i el cim de l'Izoard, amb un pendent mitjà del 7,3% i 14 quilòmetres d'ascensió.