El president del Consell Superior d'Esports (CSD), José Ramón Lete, proposarà dimarts vinent, a partir de les set de la tarda, en la reunió de la comissió directiva, la suspensió cautelar del president de la Federació Espanyola de Futbol, Ángel María Villar, detingut en el marc de l'operació Soule anticorrupció. El portaveu del govern, Iñigo Méndez de Vigo, va informar d'aquest fet.

Aquest anunci arriba l'endemà que el mateix CSD informés a través d'un comunicat que «de manera immediata» sol·licitaria «al Tribunal Administratiu de l'Esport (TAD) la incoació d'un expedient disciplinari als directius afectats» per aquestes diligències.

A més, la federació espanyola va confirmar ahir que la seva junta directiva es reunirà el mateix dia, i l'assemblea, que hauria hagut de tenir lloc ahir, es farà finalment dimecres vinent.

Escàndol rere escàndol

Segons noves informacions que es van conèixer procedents del sumari del cas, els escàndols en la manera de funcionar de la federació es trobaven a l'ordre del dia. Un dels casos més sagnants és el pagament, entre el 2009 i el 2016, de 36,5 milions d'euros, a una empresa per subministrar camisetes per als àrbitres que no s'utilitzaven per la seva mala qualitat i que, a canvi, va pagar comissions a Villar i al vicepresident econòmic de la federació, Juan Padrón, també imputat en el cas.

Es tracta de la concessió a l'empresa Estudio 2000 d'un contracte. A canvi d'aquest, Padrón i Villar van desviar una part dels fons federatius al seu patrimoni particular a través d'operatives societàries complexes, segons relata el jutge. L'amo d'Estudio 2000, Vicente Bernad, és amic de Padrón i va rebre a dit 36.534.336 euros durant deu anys per un material de mala qualitat, segons es desprèn d'un correu electrònic. Si les camisetes s'haguessin encarregat directament a l'empresa que les venia a Estudio 2000, la federació s'hauria estalviat cinc milions d'euros.

Un altre cas és el de les escoltes policials que porten a pensar que el president de la federació murciana, José Miguel Monje Carrillo, era a punt de ser proposat per a un lloc a la UEFA si proposava la reelecció de Villar com a president de la federació espanyola. Monje substituiria Eduardo Herrera, president de la federació andalusa, com a càstig perquè aquest havia donat suport a l'altra opció en les eleccions.

Cobraments irregulars

En una altra escolta, el vicepresident Padrón també insinuava que l'actual encarregat interí de dirigir l'entitat, Marcelino Maté, cobra 3.000 euros al mes més del compte de manera irregular tenint en compte la seva feina.

Maté, president de la federació de Castella i Lleó, era el president de la comissió de clubs de Segona B i ha de ser l'encarregat de dirigir el procés de transició després de l'empresonament dels Villar, Ángel María i Gorka, i de Juan Padrón.