Encara jugava amb el juvenil del CE Manresa que ja tenia inquietud per entrenar els jugadors més joves del club. Han passat uns anys i, ara mateix, Andreu Cerarols dirigeix, per segon any consecutiu, l´escola del Barça del barri de Katsushika de Tòquio, al Japó.

Va deixar de jugar molt aviat i va agafar la coordinació de futbol7 del club del Congost. La Damm va ser el següent pas de Cerarols; allà va portar el prebenjamí i va ajudar en la coordinació, també de futbol 7. Tot això abans d´entrar a l´escola del Barça. Participava en clínics i campus fins que «va sorgir la possibilitat d´engegar un nou projecte. Es tractava de la segona proposta de la FCB Escola al Japó després de la de Fukuoka. Era al barri de Katsushika, a Tòquio. Jo la vaig arrencar fa dos anys i ara ja està plenament consolidada, amb més de 400 jugadors. Fem tot tipus d´activitats i participem en el Torneig Internacional que organitza la FCB Escola a Barcelona i en el Torneig de Puerto Rico».

Andreu Cerarols recorda que «vaig marxar tot sol a Tòquio per organitzar les proves d´accés i de seguida vam tenir 80 jugadors. Aquest temps hem anat creixent amb futbolistes que pertanyen, la majoria, als diferents clubs del Japó. El que els fem nosaltres és un reforç, una tecnificació, com si diguéssim. No competim, tot i que de forma esporàdica juguem algun amistós. Agafem nens des dels sis anys, que anomenem kids, i tota l´etapa de futbol7; nosaltres no treballem el futbol11. En el meu equip de treball hi ha dotze entrenadors, però tots són d´allà, i fan que l´escola sigui un èxit. El que també tinc sempre al meu costat és el traductor, perquè tot es fa en japonès. Utilitzem unes instal·lacions municipals rellogades».Jugadors poc creatius

Cerarols parla del tipus de jugadors que té a l´escola, i diu que «són molt disciplinats i ordenats, però potser massa robòtics i sistemàtics. Els falta creació, malgrat que són molt tècnics i tenen molts recursos físics. També es cert que tenen molts problemes en l´àmbit tàctic. Els costa entendre el joc, el que s´ha de fer en cada moment. Sigui com sigui, en aquests dos anys han evolucionat força».

El tècnic de Calders té clar que nosaltres «els hem d´aportar la filosofia de joc blaugrana i els valors del Barça, que són cinc pilars bàsics; el respecte, l´esforç, el treball en equip, la humilitat i l´ambició. Hem d´aconseguir que se sentin part del FC Barcelona».

Del país, Andreu Cerarols comenta que «el Japó està molt avançat, amb una cultura exemplar. La gent d´allà és molt respectuosa, són molt treballadors, però també molt tancats, encara que sempre que poden t´obren les portes. Per a mi és una experiència molt positiva. M´hi sento molt còmode. El menjar és excel·lent, estic encantat, tot i que de tant en tant també cuino a casa. Pel que fa a l´idioma, la veritat és que només xampurrejo alguna paraula».

La temporada al Japó va diferent: «Comencem a l´abril i s´acaba el març, amb una aturada a l´estiu i per Nadal». De cara a la continuïtat a Katsushika, Cerarols només té clar que «acabaré aquesta temporada i el març ja veuré què faig. Depèn de l´Escola de Barça i de mi mateix. S´ha de tenir en compte que allà estàs sol, trobes a faltar la família, el cercle d´amics, i la terra tiba».