La selecció de waterpolo, amb el manresà Manel Estiarte al capdavant, va tenir un debut plàcit als Jocs de Barcelona, on es va imposar per 12 a 6 a Holanda. Estiarte va anotar quatre gols(Pedro Garcia també en va fer quatre), un dels quals, d'antologia. Els quatre parcials d'aquest enfrontament van ser 5 a 3, 3 a 2, 1 a 1 i 3 a 0. El partit, jugat a la piscina de Montjuïc, va tenir la presència d'un destacat nombre d'autoritats, com ara els reis Joan Carles i Sofia; el president de la Generalitat, Jordi Pujol, i el ministre Jordi Solé Tura; fins i tot el cantant Joan Manel Serrat no es va voler perdre l'esdeveniment des d'una grada molt atapeïda. Espanya era, en la fase classificatòria, al grup B, juntament amb Hongria, Itàlia, Grècia i Cuba. Els altres resultats de la primera jornada van ser: Hongria, 7-Italia, 7 i Grècia, 9-Cuba, 10.

Guardiola supera Itàlia

En futbol, la selecció estatal, amb el santpedorenc Pep Guardiola a les seves files, va aconseguir superar Itàlia per un ajustat 1 a 0 en un duel que es va jugar a l'estadi Luis Casanova de València i que corresponia als quarts de final de la competició olímpica.

Un gol de Kiko al minut 37 va ser suficient per doblegar uns italians que van arribar en comptades ocasions a la porteria local, tot i el seu domini territorial, sobretot a la segona part. La confrontació va ser vibrant, ja que cap dels dos conjunts no va renunciar a l'atac i van buscar el gol per acostar-se a lluitar per les medalles.

Amb l'1 a 0 final, els de Vicente Miera van aconseguir entrar a les semifinals, on s'havien de trobar Ghana, una selecció que per la seva part havia superat el Paraguai als quarts de final en la seva eliminatòria. Els africans van haver de resoldre l'enfrontament a la pròrroga, ja que en el temps reglamentari el marcador assenyalava empat a dos gols. L'escenari va tornar a ser València en el compromís que havia de donar pas a la final per al vencendor.