No calia, però ara ha quedat reflectit en un estudi numèric. L'argentí del FC Barcelona Leo Messi és el millor jugador de les 86 edicions de la lliga espanyola jugades fins ara. A aquesta conclusió ha arribat el Centre d'Investigacions d'Història i Estadística del Futbol Espanyol (CIHEFE), associat a la Federació Internacional d'Història i Estadística (IHHFS), que és qui du a terme totes aquestes investigacions a escala mundial.

L'estudi està basat en una sèrie de coeficients a partir dels minuts disputats pels jugadors en cada temporada, els gols marcats en jugada, de penal o en pròpia porta, així com les expulsions, i ha estat dut a terme per l'investigador José Antonio Ortega.

Segons totes aquestes dades, Messi se situa davant de l'exjugador del Reial Madrid Raúl González (1994-2010) i de l'exbarcelonista César (1941-1960). Completen els cinc primers llocs l'exdavant de l'Athletic de Bilbao Telmo Zarra (1940-1957) i un altre exblaugrana, i també jugador de l'Sporting, Enrique Castro 'Quini' (1968-1987).

Més de 9.000 jugadors

L'especialista Ortega explica que en el seu informe «tots els criteris de valoració es marquen amb un sistema de puntuació senzill i homogeni que aconsegueix avaluar el futbolista en xifres amb la mateixa anàlisi de totes les temporades disputades». El principal motiu pel qual Messi és primer és perquè és el màxim golejador de la història, amb 349 gols, d'un total de 9.280 futbolistes, dels quals 854 són porters.

En aquesta classificació, Messi suma 545 punts, davant dels 528 de Raúl, els 524 de César, els 493 de Zarra i els 488 de Quini. Completen els deu primers llocs Juan Arza (481), Alfredo di Stéfano (481), Paco Gento (467), Santillana (464) i Guillermo Gorostiza (454). Com a dada a tenir en compte, segons aquest estudi, l'altra gran estrella del futbol actual, el portuguès Cristiano Ronaldo, seria dissetè, amb 415 punts, tot i que és el segon màxim golejador de la història del campionat, amb 285 gols. El tercer dels jugadors en actiu seria Aritz Aduriz, situat en el lloc 67. Sembla que, segons el barem utilitzat per la CIHEFE, la longevitat és un valor que fa que s'avanci a la classificació.