El santfruitosenc Carles Orive va viatjar fa uns anys a Irlanda. Exjugador i tècnic de bàsquet, a través d'un tècnic seu va entrar en contacte amb la North Atlantic Basketball Academy (NABA), una institució de Dublín que es defineix com «una oportunitat a Europa per a la globalització de jugadors de bàsquet». Tot i que a l'illa verda aquest esport hi té una tradició nul·la, la NABA ofereix un programa acadèmic i esportiu d'alt nivell per a joves de diferents nacionalitats. Orive hi va passar uns mesos i va tornar amb la idea de connectar aquesta iniciativa amb la seva localitat.

Així, gràcies a la seva empenta, l'esforç de l'Escola Paidos i la col·laboració indispensable de l'Ajuntament de Sant Fruitós de Bages ha nascut la Paidos Sant Fruitós-NABA, un campus de dues setmanes de durada que es preveu que aculli una vintena de nois de diferents nacionalitats. Tots ells faran entrenaments de bàsquet, prioritàriament durant els matins, i aprofitaran les tardes per compartir experiències, fer turisme i, sobretot, posar les bases per a una futura col·laboració que també inclou entrenadors dels Estats Units.

Així doncs, ahir hi havia set dels joves jugadors que aquests dies passaran per Sant Fruitós. Entre ells, jugadors del planter del Bàsquet Manresa i alguns procedents de països com Itàlia o el Regne Unit. Un d'ells, per exemple, és un jove basquetbolista que fa només un parell d'anys jugava a rugbi.

Tècnics americans

La iniciativa ha fet arribar tècnics dels Estats Units al pavelló de l'ASFE. Així, ahir hi havia David Meddings, procedent de Kentucky, i també hi era present el director de la NABA, Dermot Russell. Com explica Orive, «la idea és aconseguir que nois d'aquí puguin entrar a l'acadèmia i també que jugadors d'allà arribin algun dia a jugar a Sant Fruitós». De fet, entrar a la NABA pot significar aspirar a estudiar a una universitat nord-americana amb tot pagat, la qual cosa és un incentiu força important per a tots els nois que ho intenten.

Un dels moments àlgids de la primera edició del campus serà dilluns que ve. Alguns exjugadors que van començar al Paidos i que ara actuen als equips inferiors del Barça, com Pau Camí, Sergi Car-rión o Nil Sabata, que també va arribar a debutar a l'ACB amb el Bàsquet Manresa, compartiran pista amb els nois. De moment, la resposta ha sorprès Orive, que pensava que «seríem deu, com a molt, i la setmana que ve espero que arribem a la vintena». Les evolucions es poden seguir al compte d'Instagram «paidos1971naba» i la idea és que aquest només sigui el principi d'un campus que es converteixi en tradicional.