L'anglès Chris Froome (Sky), quàdruple guanyador del Tour de França, va fer el primer cop d'autoritat a la Vuelta a Espanya en enfundar-se el mallot vermell de líder en la tercera etapa, disputada ahir entre Prades i Andorra la Vella, de 158,5 quilòmetres. La jornada va anar de França al principat i va passar per la Cerdanya i l'Alt Urgell, travessant Puigcerdà i circumval·lant la Seu d'Urgell.

L'etapa, però, va ser guanyada per l'italià Vincenzo Nibali gràcies a un atac a la línia de meta. Les diferències són curtes però demostren que Froome ha vingut a guanyar, ja que va ser protagonista al port de la Comella, en què va llançar un atac que no va ser reexit per la sortida de Nibali en els dar-rers metres.

Sky marca el ritme

El desenllaç de l'etapa va ser conseqüència de l'estratègia de l'equip Sky i de Froome en un itinerari que va discórrer per tres països diferents, França, Andorra i l'estat espanyol, i per tres ports de muntanya, la Perxa, la Rabassa i la Comella.

L'uruguaià del Caja Rural Fabricio Ferrari va ser qui va atacar més a l'inici de l'etapa i va formar una fugida amb set homes entre els quals hi havia el belga De Gerndt. Aquest, guanyador al Mont Ventoux el 2016, va marcar l'autoritat i va superar la Perxa amb quatre minuts respecte del gran grup.

Aleshores, el Quick Step, equip del líder, el també belga Lampaert, va treballar en defensa del mallot vermell i en la pujada a la Rabassa les diferències van començar a decréixer. Darrere, Sky va atacar i va despenjar el líder, però també corredors importants com Marc Soler o el belga Alaphilippe. El francès Geniez i el català Vilella van coronar la Rabassa amb pocs segons respecte d'un grup selecte de quaranta homes que, de seguida, els va atrapar.

Froome es va permetre bonificar en l'esprint intermedi d'Andorra la Vella i els seus homes van tibar fort a la Comella. Finalment, es va formar un grup de nou corredors. El darrer d'arribar, Nibali, va ser el primer que va atacar amb la força suficient per deixar dos segons darrere tots els grans favorits i permetre que Froome es vestís de líder.

Una sorpresa

Després de l'etapa i de rebre els premis, Froome va admetre que «no m'esperava acabar de vermell avui. És una gran sorpresa. Es tracta d'un resultat que ha requerit de molta feina, especialment dels meus companys d'equip, que han actuat d'una manera fantàstica. Actuacions com la de Gianni Moscon, en la seva primera gran volta, han estat molt bé».

Nibali, per la seva banda, va assegurar que sabia que «la meva gran possibilitat era llançar jo mateix l'esprint» i, dels nou homes que ara hi ha davant, «és complicat de dir quin és favorit».

Avui, quarta etapa, entre Escaldes Engordany i Tarragona, de 198 quilòmetres, amb nou pas per l'Alt Urgell al matí.