El corredor establert a la Catalunya Central Agustí Roc (Ass. Esp. Matxacuca) i la solsonina Sílvia Leal (Blue Motors Ponts) van fer bons els pronòstics que els donaven com a favorits i es van imposar a la Vilaller Vertical Race, que decidia l'Skyrunning National Championship Vertical amb una prova en format vertical de 4,5 quilòmetres de recorregut i un desnivell positiu d'un total de 1.250 metres que separen la població de Vilaller amb el tossal de la Mina.

En la categoria masculina, Roc tenia com a màxim rival Marc Pinsach (Colla Excta. Cassanenca), i el duel entre tots dos no va defraudar. Al final, Roc va ser el més fort i es va imposar amb un registre de 59:21, aventatjant en 32 segons Pinsach, que va finalitzar en segona posició, i en 58 Gerard Español (Ass. Esp. Mountain Runners del Berguedà), que va completar el podi de la competició.

En la categoria femenina, Leal no va fallar i es va proclamar campiona amb un temps de 1:11:21. A més, va fer el setè millor temps de la classificació general dels 57 participants que van acabar la prova. Gisela Carrión (Espai Trail) va aturar el cronòmetre en 1:14:00 i va ser subcampiona, mentre que Alba Segura (Ass. Esp. Matxacuca) va finalitzar en tercera plaça amb un temps de 1:15:44.

El programa de la Vilaller Vertical Race es va completar amb la Vilaller Vertical Youth Race, una prova per a joves d'entre dotze i setze anys que ha seguit part del recorregut de l'Skyrunning National Championship, amb victòria de Julen Goenaga amb un registre de 17:21, així com una marxa popular que va oferir la possibilitat d'animar els competidors de la vertical.

Les Skyrunner National Series Spain, Andorra i Portugal segueixen en marxa, i en concret les Vertical Series, que es tancaran i decidiran en la prova final, el Quilòmetre Vertical do Fanal, que es durà a terme el diumenge 10 de setembre a la localitat portuguesa de Porto Moniz.