El Barça arribarà amb onze punts d'avantatge sobre el Madrid al clàssic de dissabte que ve. És cert que els blancs tenen un partit menys, el que han ajornat al camp del Leganés, però també que quan juguin l'han de guanyar. Sense anar més lluny, la temporada anterior, en aquesta mateixa circumstància, van caure el mes de febrer en el duel al camp del València. La realitat és que, més enllà de resultats, el Barça es manté imbatut des que va caure al Bernabéu l'agost passat i dóna una imatge de solidesa que potser no li serveix en el proper partit però dóna una certa seguretat a l'afició.

En el duel d'ahir contra el Deportivo, Valverde va apostar per reservar Busquets, amb quatre targetes, perquè no en veiés una altra que l'obligués a descansar en el clàssic de la setmana que ve, i el Barça va notar la falta de circulació en els primers 25 minuts. És cert que al minut 3 ja hauria pogut avançar-se en el marcador, quan Suárez va cedir a Iniesta i aquest per a Messi, qui, inexplicablement i amb tot a favor, va enviar l'esfèrica massa alta.

Els següents minuts van tenir poc ritme i, a sobre, es va lesionar Paco Alcácer. El valencià es va fer mal al recte anterior de la cama esquerra i serà baixa tres setmanes. Aleix Vidal, el seu substitut, hi va posar interès i pressió, qualitats innegociables en aquest equip.

Poca defensa gallega

La realitat és que el duel va ser fàcil. El Deportivo es va presentar al Camp Nou amb quatre homes molt ofensius i aquest fet provocava innombrables espais davant de la defensa. Messi va començar el recital d'últimes passades i rematades errades, tot i que ahir no va tenir el dia de cara a porteria. L'argentí va fer un hat-trick de pals i va errar un penal, però sempre es va oferir. Així, després de tres aproximacions seguides, va rebre una gran passada d'un destacat Iniesta després d'un córner, va encarar Rubén, que abans li havia parat dues rematades, i va donar el gol fet a Suárez.

Amb l'1-0 el Deportivo es va enfonsar. Messi va fer la seva primera rematada al pal i, abans del descans, va tornar a conduir una acció en què va rematar a la fusta. El rebot va caure a Paulinho i aquest va anotar el segon. El brasiler és un tipus de jugador inèdit al Camp Nou. No té cap incidència en el joc ni en la circulació, i hi ha bones estones que ni recordes que és damunt del terreny de joc, però apareix en el moment adequat per matar. Ahir, dos gols més i ja n'ha fet sis. Gairebé més anotacions que bones passades.

El Barça encara hauria pogut fer el tercer abans del descans, però per tercera vegada en aquest 2017 un àrbitre assistent, aquest cop el de Mateu Lahoz, no va veure com la rematada d'un blaugrana, aquest cop Suárez de rabona, entrava clarament abans que Rubén la rebutgés.

Partit trencat

L'uruguaià, però, es redimiria al minut dos de la represa. Aleix Vidal veu la incorporació de Sergi Roberto i aquest fa una centrada perfecta per tal que Suárez remati i sentenciï.

A partir d'aquest moment, tot es va trencar. El Deportivo patia en fase defensiva perquè els seus davanters no tapaven forats i els n'hi podia haver caigut un sac. De fet, Messi va estavellar una falta directa al pal i, ja amb Iniesta a la banqueta, els locals s'afartaven de fallar darreres passades. A l'altra banda, només Sidnei va avisar amb una cavalcada estèril.

Messi va tenir l'oportunitat de tallar la seva poca eficàcia rematadora amb un penal, fruit d'una falta matussera de Fede Valverde al seu compatriota Suárez. Però no era el dia del crac, que va xutar malament i Rubén la va aturar. Això va afectar l'argentí, que no va ser present en l'acció del quart gol, en què Suárez, tan erràtic com insistent, va cedir a Jordi Alba. Aquest va rematar al pal, el quart del dia del Barça, però Paulinho, el rei del rebot ofensiu, era a punt per anotar el 4-0.

Els darrers minuts van servir perquè Suárez fes un altre pal i perquè Messi es desesperés més. Donarà per bones tantes errades si les pot convertir en encert dissabte vinent.