Des del dissabte, 2 de desembre, Sant Joan té una penya d'aficionats merengues, la Penya Madridista Vilatorrada. Aquell dia, l'entitat va inaugurar el seu local social per facilitar la visualització, als seus 105 socis inicials, del partit que va enfrontar al Reial Madrid amb l'Athletic de Bilbao a San Mamés (0-0). Alhora, Sant Joan té la segona penya blaugrana més nombrosa del Bages: la Penya Barcelonista Antoni Camps, amb 504 afiliats. Regió7 ha reunit els presidents i vicepresidents d'amdues associacions per copsar les sensacions prèvies al primer clàssic del curs de la lliga.

Ignasi Vallès, president de la PB Antoni Camps, constata que, «tot i tenir una gran plantilla, hem d'admetre que és pitjor que la de temporades precedents. Per tant, estem aconseguint els millors resultats possibles». Vallès considera que «la tasca d'Ernesto Valverde voreja la perfecció i Leo Messi supleix les mancances que tenim. A més, la marxa de Neymar ens ha restat poder ofensiu però ens ha dotat d'equilibri». Jordi Aires, vicepresident de l'entitat, admet que, «després del succeït a la Supercopa d'Espanya, no esperàvem afrontar el clàssic amb 13 victòries i 3 empats». «Però ara tenim molta solidesa defensiva», conclou.

Aquest cúmul d'arguments permet a Vallès afirmar que «si guanyem, la lliga estarà sentenciada». No comparteixen aquest criteri els interlocutors madridistes. Òscar Cardona, president de la PM Vilatorrada, exclama: «Però com podeu dir que es pot sentenciar la lliga el mes de desembre?». La seva mà dreta, Joan Parejo, recorda que «la temporada que va arribar Zinedine Zidane a la banqueta del Reial Madrid estàvem a dotze punts del Barça i, al final, vam quedar només a un punt. Una entrebancada més i...».

Els precedents de la Supercopa

Parejo argumenta que l'equip blanc «va programar la pretemporada amb la intenció evident de guanyar les dues Supercopes, la d'Europa i la d'Espanya, tal com va fer. Durant l'octubre hem tingut un problema de concreció, de no materialitzar les ocasions de gol que continuàvem generant».

«A la Supercopa vam passar per sobre del Barça amb molta claredat. Nosaltres ja hem perdut els punts que havíem de perdre. El Barça encara ho ha de fer», exposa Cardona. Joan Parejo sentencia: «el partit amb el Barça marcarà el nostre punt d'inflexió».

L'horari que avui s'estrena, la una del migdia, genera unanimitat. Ningú el considera acceptable. «És una bajanada!», exclama, indignat, Òscar Cardona. «He obert el restaurant Xip's fa un mes. No podré veure el partit. Estaré a la cuina fent els dinars, serà un dia dur», es lamenta. Ignasi Vallès argumenta que «és un partit que s'ha de jugar a les vuit del vespre, en horari de prime time. Els nord-americans no perjudiquen els aficionats locals modificant els horaris de les finals de la NFL o la NBA». Parejo rebla: «La LFP es doblega al poder adquisitiu de la Xina sense pensar en els aficionats que donen sentit als clubs».

També hi ha coincidència a l'hora de dir que ambdós equips s'han de reforçar. Un central i Philippe Coutinho o Mesut Özil són les peticions blaugrana. Un davanter centre, Icardi o Fernando Llorente, les merengues.

Ningú espera un nou gol fantasma al Santiago Bernabéu però, si hi ha de ser, Ignasi Vallès espera que «aquest cop sigui a la porteria de Ter Stegen».