La VolCAT va començar el 2004 amb l'ambició, com el seu nom indica, de convertir-se en la volta a Catalunya de bicicleta de muntanya. Amb els anys, després d'algunes edicions amb recorreguts diferents, prioritàriament per la Catalunya Central, l'organització de l'empresa Ocisport ha fet que la prova s'establís a Igualada i hagi crescut, no només des del punt de vista competitiu, sinó també pel que fa a les activitats que acompanyen la prova. Així, entre divendres i diumenge, el amants de la bicicleta de muntanya tenen una cita amb grans especialistes. Un total de 1.100 ciclistes de 25 nacionalitats seran a la prova.

Thiago Ferreira, el favorit

En la vessant esportiva, en la categoria masculina, les mirades estaran posades en el portuguès Thiago Ferreira (DMT Racing), l'home a batre, no només per ser l'actual campió, sinó també per ostentar el títol mundial de bicimarató. A més, el seu equip és el més potent de tots, amb l'holandès Hans Becking i el també portuguès José Dias. Si el líder falla, tots dos tenen capacitat per lluitar pel triomf.

Darrere d'ells, una àmplia llista d'aspirants encapçalada pel francès Hugo Drechou (Massi), que pot ser un dels més perillosos. Encara que està molt centrat en el cross country, les distàncies de la VolCAT i els tres dies de competició li poden donar oportunitats. En una situació semblant es troba l'alemany Ben Zwiehoff (Bergamont), un altre corredor que ja va ser protagonista de l'edició passada. Amb l'experiència ja adquirida, ara pot millorar.

Entre la resta de noms il·lustres hi ha el colombià Hugo Leonardo Páez, que ja va guanyar la prova anteriorment i té temps de repetir aquesta gesta. També té un equip potent, el Giant-Liv Polimedical, un factor que pot ser rellevant en algunes fases de la cursa. Pel que fa als belgues, les seves principals opcions recauran en Sébastien Carabin (Merida-Wallonie) i en Jens Schuermans (Scott Creuse Oxygène).

Bona armada local

Dels corredors de casa, destaca la presència d'Ever Alejandro Gómez (Olympia Factory) i d'Ismael Ventura (ESMTV.com), ambdós protagonistes de l'última prova de la Copa Catalana Internacional Biking Point, a Corró d'Amunt. Ventura vol seguir les passes de Josep Betalú ( top 10 el 2017) i de Guillem Muñoz (onzè en l'edició passada).

Clàudia Galícia defensa el títol

En la categoria femenina, Clàudia Galícia (Megamo) defensarà la victòria del 2017, però no ho tindrà fàcil. La suïssa Katja Montani, subcampiona de l'edició anterior, també serà a la línia de sortida i encapçala una bona representació internacional, formada per corredores com Fasolis Costanza, Cemile Trommer, Sarah Reiners o Rebecca Leaper, entre d'altres. De les locals, caldrà seguir les evolucions de Ramona Gabriel, Noemí Moreno i Sandra Santanyes.

En definitiva, molts al·licients en una cursa cada cop més consolidada, i amb més seguiment en directe i en diferents mitjans.