Jorge Sanz és el màxim responsable tècnic del Movistar Team femení. La seva experiència prèvia amb fèmines va ser el seu aval per liderar esportivament un projecte que pretén facilitar a les corredores expressar totes les seves potencialitats ciclistes.

Quan es va produir la gènesi de l'equip femení de Movistar?

Eusebio Unzué, el general manager de Movistar, ens ho va comentar, per primera vegada, a final de juny, durant la disputa dels campionats estatals de ciclisme en ruta.

Un projecte de dinamització del ciclisme femení a escala estatal.

Com a esport de competició i dotant les ciclistes de les condicions més adients per desenvolupar el seu talent. I això implica una decicació exclusiva que requereix la professionalització.

Com es va fer el procés de selecció de les corredores de l'equip?

A l'hora de configurar l'equip, la situació contractual de les dues úniques ciclistes espanyoles professionals, Ane Santesteban i Sheyla Gutiérrez, amb precontractes signats, ens va impedir d'accedir-hi. Vam optar per convèncer la resta de ciclistes estatals dotades de més talent i potencialitats amb un projecte a mig i llarg termini. I vam completar l'equip amb corredores amb una àmplia experiència a escala internacional.

La professionalització de les ciclistes és un fet habitual en altres països? Quines condicions de treball ofereixen a les noies de l'equip?

Només existeixen vuit o nou equips al món que possibilitin la dedicació exclusiva de totes les seves corredores. Movistar han entomat el repte de donar un tracte equitatiu als ciclistes dels equips masculí i femení pel que fa a recusos disponibles, estructura tècnica, etc. No els podem oferir els sous de les estrelles del ciclisme masculí, però sí unes condicions idònies per viure centrades només en el ciclisme.

Defineixi'm Lorena Llamas com a ciclista. Què els va impulsar a incloure-la a l'equip?

Lorena Llamas és una escaladora pura, consumada, amb un perfil molt específic. Alhora, les seves potencialitats i el fet d'haver començat a practicar el ciclisme tard li donen molt marge de progressió, des de polir les seves habilitats sobre la bici fins a adquirir més experiència en competició.

Quin ha de ser el rol de la igualadina dins l'equip? Està satisfet de la seva evolució?

Enguany, l'equip femení no tindrà un lideratge definit. El paper de les ciclistes es determinarà en cada prova segons la seva orografia, així com per altres factors. De moment, estem molt satisfets amb l'actitud i la predisposició de Lorena per a l'aprenentatge.

Tot i accedir al professionalisme als 30 anys, Llamas pot tenir recor-regut com a ciclista de Movistar?

És una corredora que no ha patit desgast i amb molt marge de millora. Tant ella com Mavi García, de 33 anys, encara han d'arribar al seu zenit com a esportistes.