La lliga conquerida ahir a Riazor ratifica l'abassegador domini exercit pels blaugrana en les competicions estatals durant la darrera dècada.

Des de l'arribada de Pep Guardiola a la banqueta del FC Barcelona (temporada 2008-09), el Barça ha obtingut set de les deu lligues en joc i sis de la desena de Copes del Rei disputades. A més, també s'han guanyat tres de les cinc Champions que figuren a les vitrines blaugrana, el mateix número que ha conquerit el seu etern rival, el Reial Madrid, en aquest període. Almenys fins que el proper 26 de maig, a l'Olim-pyiskyi Stadium de Kíev, es proclami el campió de la Lliga de Campions d'enguany.

El doble de doblets que els blancs

El títol de lliga s'afegeix al de Copa assolit avui fa tot just deu dies golejant al Sevilla al Metropolitano sense contemplacions (4 a 0). Aquest és el vuitè doblet de la història assolit pel FC Barcelona i permet als catalans doblar el número de doblets signats pel Reial Madrid. Els merengues només han aconseguit aquesta gesta quatre vegades. Encara fa més punyent aquesta dada el fet que la darrera vegada que els blancs van guanyar lliga i Copa el mateix curs esportiu, va ser fa vint-i-nou anys,

la temporada 1988-89. L'Athletic de Bilbao és el segon equip en el rànquing de doblets de la lliga. Els de San Mamés n'han signat cinc.

El primer doblet blaugrana va protagonitzar-lo l'històric Barça de les Cinc Copes l'exercici 1951-52, és a dir, ara fa 66 anys. Aquell onze que s'iniciava amb el porter Ramallets i tancaven llegendes com Kubala, César i Manchón va aconseguir el primer doblet culer dirigit per Daucík i va repetir la gesta l'any següent.

Sis anys després, amb el mític Helenio Herrera a la banqueta i una davantera irrepetible integrada per Laszy Kubala, Luis Suárez, Czibor i Kocsis, el Barça va signar el seu tercer doblet.

S'iniciava una travessa del desert quasi bíblica, de trenta-nou anys, fins que la temporada 1997-98, la del debut com a tècnic barcelonista del polèmic Louis Van Gaal, va permetre tornar a vèncer a la lliga i imposar-se a la Copa en un mateix exercici. Entre els jugadors que van assolir el quart doblet trobem a Pep Guardiola, Luis Enrique i Rivaldo.

El cinquè i el sisè van coincidir també amb el debut a la banqueta blaugrana de dos tècnics emblemàtics, dos dels jugadors protagonistes del quart: el santpedorenc i l'asturià. Luis Enrique va reincidir el curs següent (temporada 2015/16) i va deixar la xifra en els set doblets superats avui.

D'altra banda, amb la consecució d'ambdós tornejos Ernesto Valverde es converteix en el quart entrenador en assolir aquesta proesa l'any del seu debut i en el tercer que, a més de viure aquesta experiència com a tècnic, l'ha assaborit abans com a jugador. Els altres dos només podien ser Pep Guardiola i Luis Enrique.

A vuit títols de lliga del Reial

El vint-i-cinquè. L'anomenat torneig de la regularitat ratificat ahir, és el vint-i-cinquè campionat de lliga que es tenyeix de blaugrana dels vuitanta-set que conformen l'estadística històrica de la màxima competició estatal. Per tant, el Barça se situa a només vuit dels trenta-tres que acumula l'equip domiciliat al Santiago Bernabéu. No podem oblidar, tampoc, que els blaugrana són els que sumen més títols de la Copa del Rei, trenta. La darrera dècada ha permès avantatjar en set títols l'Athletic de Bilbao, mentre que el Reial Madrid tot just n'acumula dinou.

Certificar el títol a La Corunya té un darrer efecte plaent per als aficionats barcelonistes: obliga l'equip de Zinedine Zidane a fer el passadís al Barça, al Camp Nou, el proper diumenge, minuts abans de tres quarts de nou, o a evidenciar la seva manca d'esportivitat.