El ciclista italià Enrico Battaglin (Lotto NL-Jumbo) va aconseguir la victòria en la cinquena etapa del Giro, entre Agrigento i Santa Ninfa, just abans que la cursa italiana arribi a l'observatori astronòmic de l'Etna, avui, en la primera gran cita de l'edició d'enguany de la ronda transalpina.

Battaglin va ser el més ràpid a la meta, ja que es va imposar a Giovanni Visconti (Bahrain-Merida) i José Gonçalves (Katusha) en un final trepidant, després d'una llarga recta en pujada i un lleuger descens abans dels metres finals.

El guanyador del dia anterior, el belga Tim Wellens, va ser qui va iniciar les hostilitats en la pujada final a Santa Ninfa i va fer molt mal a un pilot estirat i de poques unitats per culpa d'una caiguda a tretze quilòmetres del final. S'hi va veure involucrat l'italià Domenico Pozzovivo, que va retornar al gran grup amb l'ajuda dels seus companys, tot i que això va provocar que Giovanni Visconti no pogués lluitar per la victòria. No hi va haver més problemes quant a temps perdut dels candidats a la general, però Chris Frrome es va veure allunyat dels primers llocs en la pujada final. Rohan Dennis manté, per un segon, el jersei rosa de líder.