«Tots els equips de bàsquet de la lliga professional estatunidenca, la NBA, tenen un equip de bàsquet en cadira de rodes. Són equips professionals amb jugadors canadencs, japonesos i australians. Als països anglosaxons tenen assumida la diferència de capacitats i aptituds de les persones i veuen aquesta modalitat com un espectacle. Quan vaig dirigir la selecció estatal masculina als Jocs Paralímpics de Londres, per primera vegada em vaig sentir entrenador, no el rehabilitador social o inclusor esportiu». Són paraules d´Òscar Trigo, tècnic de la selecció estatal masculina de bàsquet en cadira de rodes i de l´equip Global Bàsquet UAB.

Manresa va acollir aquest cap de setmana l´onzena edició dels Jocs Adaptats de la Federació Catalana d´Esports de Persones amb Discapacitat Física (FCEDF).

Espectacularitat i competitivitat

El Complex Esportiu Vell Congost va rebre, dissabte, la Copa Catalunya de bàsquet en cadira de rodes i el Campionat de Catalunya d´hoquei en cadira de rodes elèctrica. L´espectacularitat, intensitat i competitivitat dels partits de bàsquet va sorprendre el públic. L´equip Global Bàsquet UAB es va proclamar campió en superar el tarragoní CE Costa Daurada i l´UNES FC Barcelona.

La competició d´hoquei va ser tota una descoberta. «Les porteries tenen 20 cm d´alçada per dos metres i mig de llarg. Els equips els integren un porter i cinc jugadors. Cada equip ha de jugar amb dos jugadors dotats de T-Stick, un tipus d´estic fixat a la part davantera de la cadira. Els altres tres duen un estic de mà. És un esport ideat per a persones amb un alt grau de discapacitat», exposava l´entrenador de l´ADB Barberà, l´equip que va revalidar el títol aconseguit ara fa un any a Banyoles. Ni el barceloní Comkedem ni el Dracs CEA van poder superar els vallesans.

La piscina de l´Ateneu de les Bases va ser, dissabte al matí, l´escenari de dues acurades activitats recreatives adaptades, mentre el camp de beisbol va emparar el català de petanca.

La tarda de dissabte, el focus d´atenció es va traslladar a les Piscines Municipals. La quarta jornada de la Lliga Catalana de natació va dur a Manresa els millors nedadors paralímpics catalans, encapçalats per Núria Marquès.

Suspès per la pluja el català de pàdel que havien d´acollir les pistes del Club Tennis Manresa i per raons logístiques l´exhibició de volei terra, diumenge, altra vegada al Vell Congost, va prendre el relleu el Trofeu Jocs Catalans de rugbi en cadira de rodes o quad rugbi, que van disputar la Selecció de la FCEDF, el CAI Saragossa i el Zuzenak de Vitòria, amb triomf dels aragonesos. L´exhibició de ball esportiu en cadira de rodes protagonitzada per Àngel Miralles, Luisa Hinoubro i Manolo Galisteo va certificar que qualsevol esport, adientment repensat, és a l´abast de tothom.