Gaudir de l´entorn familiar i del cercle d´amistats, tal com ho feien abans d´integrar-se al programa de tecnificació, i compaginar cinc hores diàries de sessions d´entrenament amb la seva formació acadèmica a l´IES Quercus. Aquests són els aspectes que més valoren Mar Palliso, Fidel Serra i Carla Font, tres dels deu gimnastes vinculats al programa de tecnificació d´Egiba.

Fidel Serra, de 16 anys, natural de Santa Margarida de Montbui, es va iniciar en la pràctica de la gimnàstica artística al club manresà fa nou anys. La gironellenca Carla Font, de 15 anys, es va incorporar a l´Egiba amb set anys, després de dues breus experiències al Gimnàs Sabs de Gironella i al Centre Gimnàstic del Berguedà (Puig-reig). Mar Palliso, de Sant Salvador de Guardiola, encara va ser més precoç. Amb dos anys ja va començar a preparar-se a l´Egiba, seguint les passes de la seva germana.

Conciliar estudis i esport d´elit

Per segon curs lectiu consecutiu, tots tres compatibilitzen la seva formació acadèmica a l´IES Quercus de Sant Joan amb la seva adscripció al programa auspiciat per l´Egiba. Serra i Font estan acabant 4t d´ESO, mentre Palliso, de 14 anys, cursa 3r.

La seva agenda diària és ben intensa. Posem com a exemple els dilluns i els dijous, que es regeixen pels mateixos horaris. Les classes a l´institut s´inicien a les vuit del matí, però els gimnastes que fan tecnificació deixen les aules dues hores abans que els seus companys, a dos quarts d´una. Fidel Serra explica que «taxis contractats per l´Egiba ens esperen davant del Quercus per dur-nos al Vell Congost, on l´entrenament del matí comença un quart d´hora després». La sessió s´allarga durant dues hores. Un dinar reparador és el preludi del retorn al centre educatiu, també amb taxi, per «recuperar les matèries que els nostres companys han estudiat al matí en absència nostra», exposa Carla Font. Una hora i mitja dedicada a l´estudi (de quatre a dos quarts de sis de la tarda), precedeix un ràpid desplaçament, ara amb els pares, fins al complex esportiu, per entrenar-se tres hores més, des de tres quarts de sis. El dijous, els gimnastes gaudeixen de l´única tarda lliure entre setmana. Amb combinacions horàries diferents, la seva activitat diària es semblant dimarts, dimecres i divendres.

Aquest intens pla de treball no els impedeix «mantenir la proximitat amb el nostre entorn de sempre», remarca Mar Palliso. «En fer-se a Manresa, podem estar amb la família i, per exemple, els caps de setmana que tenim lliures, fer el mateix que féiem abans», especifica Clara Font. A més, tots tres gimnastes són conscients, tal com assenyala Font, que «en aquest programa es té cura especial dels estudis». «Per tal d´ajudar-nos, els professors de l´institut, d´acord amb els monitors d´Egiba, elaboren un calendari d´estudis i d´avaluació fet a mida, segons les èpoques en què hem d´afrontar les grans competicions», relata. «No podem baixar el nostre rendiment escolar», rebla Fidel Serra. «A Manresa, fer-ho té conseqüències», conclou. No en va, malgrat formar part Serra de la selecció estatal júnior o del combinat català, Font i Palliso, dos dels nostres tres protagonistes, ja conèixen què suposa ser exclós durant un o dos trimestres del programa de tecnificació, com a incentiu per redreçar una incipient davallada del seu rendiment escolar.