L'elit de la gimnàstica artística estatal va atorgar, aquest cap de setmana, la capitalitat d'aquest esport a Manresa, amb la celebració al Nou Congost de les quatre competicions que configuraven la fase final de la primera edició de la Lliga Iberdrola de Gimnàstica Artística Femenina. Fins a 25 equips d'arreu de Catalunya i de l'Estat i unes 180 gimnastes van participar en les proves disputades a Manresa.

La competició més esperada era la gran final de la Primera Divisió de la Lliga Iberdrola, la màxima categoria del novedós circuit. La presència a la final del Club de Gimnàstica Egiba, per mesurar aptituds amb el favorit Club Esportiu Xelska (Palma), el Salt Gimnàstic Club i el Club Gimnàstica Artística l'Hospitalet, era un reclam llaminer.

Inesperada afluència de públic

La presència d'espectadors a la final va superar les previsions de l'organització. Prop de 1.500 persones es van aplegar per gaudir d'un espectacle inoblidable. No en va, uns dos-cents acompanyants de les esportites del CGA l'Hospitalet ocupaven tota una grada, mentre l'afició saltenca, menys nombrosa, es va barrejar amb el públic bagenc.

La cerimònia d'obertura de la final, que va ser televisada en directe via streaming , es va iniciar a les 16.47 hores. Va ser un acte senzill i àgil, però visualment molt efectista. Amb el recinte a les fosques, més de dos-cents joves alumnes d'Egiba, guiats per una vintena d'entrenadors, van sorgir d'arreu portant unes barres de llum tricolor (verd, vermell i blau), per acabar dibuixant dos cercles concèntrics al mig de la pista, seguits de dues figures geomètriques més. Va ser el preludi de la presentació de l'speaker de Tiana Johnny Alemán, de la companyia De Mortimers. Una entrada en escena discreta, dins un Jaguar 4x4 negre deferència d'Accessoris Manresa.

L'embolcall de la competició no va ser menys espectacular. Les llums es van mantenir apagades durant les dues hores i vint-i-cinc minuts exactes que va durar, mentre dos focus il·luminaven les gimnastes i les seves evolucions. L'ambientació musical la determinaven DJ Sergi Torra i DJ Arzzet.

El triomf de les gimnastes de l'Egiba va sorprendre, en primer lloc, les protagonistes d'aquesta fita. L'equip manresà l'integraven sis joves esportistes d'entre 11 i 16 anys, més el reforç puntual de l'holandesa Thisa Volleman, de 18. Tot i la presència de l'esportista d'Hertogenbosch, el bagenc era l'equip més jove dels quatre que competien a la final.

Però l'exercici de terra va marcar el punt d'inflexió que conduiria les manresanes a la victòria. Volleman, la menuda Laia Font i l'expressiva Andrea Carmona van segellar la complicitat entre el públic i el seu equip, i l'energia d'aquest vincle va propiciar que les manresanes ratllessin la perfecció en el salt. La conjura de les gimnastes per retenir el segon lloc els va permetre superar el Xelska per tan sols un punt i escaig (193,700 punts per 192,234). El CGA l'Hospitalet va ser tercer (187,699) i el Salt GC, quart, en sumar només 159,000 punts.

Per tal que les gimnastes no coneguessin el resultat definitiu fins al darrer moment, Míriam Font, entrenadora de l'Egiba i prometedora guionista, va idear la simulació d'una inesperada errada informàtica a l'hora de fer pública la classificació final. Mentre Johnny Alemán cercava un informàtic entre el públic, es va executar l'espectacle de cloenda, breu però emotiu, amb les acrobàcies de l'artista de circ Eva Szwarcer com a eix central. L'apoteosi es va produir en fer-se públic l'inesperat triomf de les locals.

Dissabte al matí, l'activitat gimnàstica ja havia estat la protagonista al Nou Congost. El polisportiu va acollir dues competicions: la promoció d'ascens a Primera i Segona Divisió. La primera va certificar la permanència del CN Granollers i del CG Terrassa a la màxima categoria, mentre el CE La Salle de Gràcia i el corunyès CGA Ximnasia Tempo continuaran a Segona. Tampoc va reeixir l'aspiració del valencià Gym-Val i del mallorquí Gimnasio Grech d'arrabassar un lloc a Segona al CGA Pozuelo i a l'AGA Vilassar.

Diumenge, de dos quarts de deu fins a un quart de tres, tretze equips, onze aspirants i dos defensors de la seva plaça van competir aferrissadament davant 350 espectadors per dues places a Tercera Divisió. El Gimnàstica Barcelona, primer amb 170,767 punts, es va fer amb el lloc del CE La Salle Gràcia B, quart, mentre que el CN Granollers B, segon, va mantenir la categoria (168,533 punts).