Situats enmig del Mundial de futbol i el dia abans de la revetlla de Sant Joan, avui apareixen al calendari esportiu de l'estiu els controvertits Jocs del Mediterrani de Tarragona. Es tracta d'una competició de segon ordre per a les grans estrelles dels països en competició, els de la riba del Mare Nostrum i alguns altres que no hi toquen però que s'hi acosten, com ara Portugal, Kosovo, Andorra o la futura Macedònia del Nord.

Els Jocs, però, han de servir per a dues coses: per a la ciutat organitzadora, Tarragona, que ha pogut ampliar la seva oferta d'instal·lacions esportives, i també per als competidors que potser no tenen tan fàcil arribar a mundials o Jocs Olímpics de les seves especialitats, que tenen una bona oportunitat per fer mèrits de cara al futur immediat.

Així, sis esportistes de la Catalunya Central participaran en les diferents modalitats entre avui, en què ja entren en acció el tir amb arc, el voleibol i el futbol, i el proper 1 de juliol, quan es clouen a l'antiga Tarraco. De tots ells, alguns tenen bones possibilitats de medalla, sobretot en els esports d'equip (futbol, 3x3 de bàsquet o conjunts de gimnàstica artística).

El futbol obre el foc

L'olesà de l'Espanyol B Víctor Gómez serà el primer dels nostres d'entrar en acció. Serà a partir de la una del migdia d'avui al camp de futbol de Calafell. Espanya s'enfrontarà a Algèria. El segon partit del grup, per als espanyols, serà diumenge contra Bòsnia amb la possibilitat d'entrar a les semifinals. L'equip estatal, amb els blaugrana Mateu Morey, Juan Miranda i Abel Ruiz i el centrecampista del Borussia Dortmund Sergio Gómez, és una clara opció de medalla.

Demà comença la gimnàstica artística amb el manresà de l'Egiba Thierno Boubacar. Prendrà part en la competició per equips, en què Espanya és una de les favorites, amb un conjunt amb l'exmedalla de bronze mundial Ray Zapata. De les seves actuacions dependrà que pugui entrar a les finals individuals i per aparells dels dies posteriors. El segon classificat en la Nit de l'Esportista de Manresa és una aposta de futur.

El mateix dia debuta el també manresà Roger Ballús en la prova d'eslàlom de l'esquí nàutic. Després de la seva tornada a la competició, ara fa tres anys, afrontarà demà les eliminatòries i la possible final de l'endemà.

Piscina i pista

Els Jocs també faran una picada d'ullet a l'esport paralímpic. La múltiple campiona de Castellví de Rosanes Núria Marquès participarà dilluns en l'única cursa que s'hi disputarà, la dels 100 metres lliures en categoria S10. Hi és aspirant a tot.

Dos dies més tard, el navassenc del Baxi Manresa Nil Brià, al costat de Dani de la Rúa, Adnan Omeragic i Xabi Oroz, competirà en el 3x3 de bàsquet, especialitat en què va ser bronze en l'europeu de Bielorússia del 2015. El combinat estatal jugarà els partits de grup contra Andorra, Eslovènia, Grècia i Portugal. En cas de superar-los, el dia 29 es disputarien les finals. En la categoria femenina també hi ha la pivot Nogaye Lo, que la temporada passada va jugar al Cadí.

Finalment, la millor esportista manresana de l'any, Mònica Clemente, tindrà una final directa de salt de perxa el dia 28 de juny a les 19.40 hores. Entre els seus objectius hi haurà superar el rècord estatal sub-23, que ella mateixa ha franquejat diverses vegades enguany, i que ara mateix es troba en 4 metres i 35 centímetres.

Tarragona comença avui deu dies molt esportius amb tocs interessants de casa nostra.