L'Eurocopa 2016 ja és aquí. En menys de dues setmanes començarà una de les competicions més emocionants del món. Les seleccions escalfen motors per fer-se amb l'esperat títol.

Però fins que el torneig dongui el tret de sortida, que millor que mirar enrere i recordar alguns dels millors moments de la història de l'Eurocopa.

1. El penal de Panenka (1976)

El penal més revolucionari del món va tenir lloc a la final de l'Eurocopa de 1976. La manera de llançar d'Antonín Panenka, mai vista fins llavors, va donar la victòria a Txecoslovàquia i va servir per crear un estil únic de tir.

A la tanda de penals, quan el txec va anar a colpejar la pilota, es va adonar que el porter s'estava tirant cap al costat al que anava a xutar. Per això, va colpejar la part inferior de la pilota amb la punta de la bota per llançar amb una vaselina davant la qual el porter no va poder fer res.

2. Victòria per sorpresa de Dinamarca (1992)

Dinamarca va fer història a l'Eurocopa de 1992. Aquest any la selecció danesa s'havia quedat fora del campionat europeu a l'acabar segona en el seu grup. No obstant això, quan Iugoslàvia es va retirar de la competició per la guerra dels Balcans, els nòrdics van haver de deixar les seves vacances precipitadament.

Sense haver-se preparat per a l'Eurocopa i sense tenir cap estratègia, Dinamarca va arribar a la final i es va coronar com a campiona d'Europa després de guanyar per 2-0 a Alemanya, la selecció més potent de l'època.

3.- La volea de Van Basten (1998)

L'Eurocopa de 1988 va ser la de la consagració d'un magnífic futbolista holandès, Marc Van Basten. El seu equip, en el qual també brillaven Ruud Gullit i Frank Rijkaard, es va imposar a la final a l'URSS per 2-0. Un dels gols va ser obra de Van Basten, que va rematar, en una volea impossible, un centre de Mühren des de la banda esquerra.

4.- Trezeguet dóna el triomf a França (2000)

La final de l'any 2000 està catalogada com una de les més emocionants de la història de l'Eurocopa. França i Itàlia dirimien un nou títol continental. Marc Delvecchio va avançar els transalpins en el minut 55, però Sylvaine Wiltord va empatar en el minut 94. A la pròrroga, David Trezeguet va marcar el gol d'or, que posava el punt final al partit amb triomf per als francesos.

5.- Cesc trenca el "malefici de quarts" (2008)

Des de la Eurocopa de 1984, el "malefici de quarts" deixava sempre a Espanya fora d'una semifinal del torneig. Però va ser el 2008 quan Cesc Fàbregas va arribar va trencar aquesta maledicció amb el seu penal davant Itàlia.

La selecció espanyola i la italiana es veien les cares en uns quarts de final de l'Eurocopa que havien deixat fora a la majoria dels equips. Després 120 minuts de partit sense gols, els penals van passar a decidir qui passaria a la següent fase. Casillas va parar el seu, però la imatge que va donar la volta al món va ser la de Ceac marcant enfront d'Itàlia i donant començament a l'era de 'La Roja.