L'Eurocopa 2016 està a tocar. A poc més d'una setmana perquè començi el torneig europeu més esperat, repassem alguns dels majors rècords aconseguits fins avui en la història de l'Eurocopa.

Major quantitat de títols

Espanya i Alemanya empaten a títols europeus. Ambdues seleccions han guanyat tres vegades una Eurocopa: l'alemanya el 1972, 1980 i 1996 i l'espanyola el 1964, 2008 i 2012. França tanca el podi amb dos Eurocopas (1984 i 2000).

Matthäus, el jugador més veterà d'una Eurocopa

L'alemany Lothar Matthäus té el rècord del jugador més veterà en haver disputat una Eurocopa. El futbolista va disputar part del partit entre Alemanya i Portugal a l'Eurocopa del 2000, quan tenia 39 anys i 91 dies. Per la seva banda, l'holandès Arnold Mühren té el rècord de ser el guanyador de més edat del torneig després de la victòria de la seva selecció el 1988, quan tenia 37 anys i 23 dies.

El gol més ràpid de l'Eurocopa

Dmitri Kirichenko té el rècord d'haver signat el gol més ràpid mai vist en una Eurocopa. Va ocórrer en un partit entre Rússia i Grècia a l'Euro de 2004, quan el rus va recórrer tot el camp al començar el xoc i va marcar quan només havia passat un minut i set segons des de l'inici.

Platini, màxim golejador en la fase final del torneig

Michel Platini va aconseguir, durant l'Eurocopa de 1984, fer-se amb el títol de màxim golejador en una fase final del torneig marcant nou gols. El segueixen d'aprop l'holandès Patrick Kluivert i el serbi Savo Milesic (amb sis gols cadascun a l'Eurocopa de l'any 2000).

Major quantitat de gols a la final d'una Eurocopa

Espanya també compta amb el rècord de gols en la final d'una Eurocopa. Va ser durant la passada edició de 2012, quan va derrotar a Itàlia per 4-0. A la final de l'Eurocopa de 1976 també es van marcar quatre gols, però dos van ser de Txecoslovàquia i els altres 2 de la selecció d'Alemanya occidental.

El jugador que més partits ha disputat en una fase final

L'holandès Edwin Van der Saar i el francès Liliam Thuram tenen el rècord, amb 16 partits, de ser els futbolistes que més xocs han disputat en la fase final d'una Eurocopa. D'aprop els segueixen Luis Figo, Nuno Gomes, Zinedine Zidane i Karel Poborsky, els quatre amb 14 partits cadascun.

Volanthen, el golejador més jove d'una Eurocopa

El suís Johan Vonlanthen pot presumir de ser el golejador més jove de la història d'una Eurocopa. No obstant, el futbolista només va necessitar un gol durant l'Euro de 2004 per aconseguir aquest rècord, ja que en aquest moment tenia només 18 anys i 141 dies.