A la novena va ser la vençuda i Alemanya va batre Itàlia en partit oficial en mundial o eurocopa. Va caldre, però, arribar a una llarga tanda de penals amb molts errors i molts nervis per coronar l'equip de Löw com a semifinalista.

En els onzes inicials d'ambdós equips hi va haver unes presències i absències significatives. Joachim Löw va apostar pels tres centrals al mig de la defensa, amb Boateng, Hummels i Höwedes; en canvi, va deixar assegut a la banqueta Draxler, un dels homes que havia donat més llum i frescor a l'atac del conjunt germànic en el torneig. Per la banda italiana, Antonio Conte no va poder recuperar De Rossi, el far de la creació dels transalpins, i tenia sancionat un treballador de primer nivell com Motta. Els uns i els altres van començar el partit amb molta pressió a l'adversari; en tot cas, aviat va ser Alemanya la que es va quedar la pilota, però la seva possessió va ser estèril, ja que els azzurri es van tancar amb molt d'ordre i Buffon no va haver de fer intervencions de mèrit.

Khedira es va lesionar aviat, al cap d'un quart d'hora, i Schweinsteiger va ser el seu relleu natural. El panzer del Manchester United va batre Buffon de cop de cap, però havia fet falta prèvia al seu defensor. Només en els últims compassos del 1r temps hi va haver ocasions de gol, una per a cada equip. Müller va fer un xut innocent i massa fluix en un embolic dins de l'àrea; tot seguit Boateng va sortir al pas de l'italià Sturaro, que va estar a punt de sorprendre Neuer amb una rematada enverinada.

Els alemanys va sortir a totes en la represa i Müller va estar a punt d'inaugurar el marcador al minut 56, amb Florenzi enviant a córner de forma acrobàtica. El gol va caure en el 64, amb un gran servei que va fer el lateral Hector a Özil que no va perdonar davant Buffon. Mario Gómez, amb un xut d'esperó dins de l'àrea petita rebutjat pel porter italià, va estar a punt de sentenciar el matx. Però poc després va ser rellevat per Draxler, lesionat. El gran esperit de supervivència que té Itàlia va aparèixer, igual que un braç estès de Jérome Boateng que va provocar un absurd penal. Gol del central Bonucci, i pròrroga.

En la pròrroga no va passar res destacable i es va arribar als penals. Divuit, en concret, es van haver de llançar. En la primera tanda de cinc per equip van errar especialistes com Bonucci i Thomas Müller, i un Schweinsteiger que va espifiar el cinquè de la sèrie. Van caldre'n fins a quatre més per equip. Boateng no va tremolar i va marcar. Qui va aturar el llançament de Darmian va ser Neuer, i el lateral esquerrà de l'equip germànic, Hector, va ser el que va anotar el 6-5 definitiu.